Bloomberg: Líbiai helytállásával küzdheti be magát Magyarország az ENSZ BT-be

Vágólapra másolva!
A líbiai magyar nagykövet kitartásának jutalmaként kerülhet be Magyarország az ENSZ legbefolyásosabb döntéshozó szervébe - írja a Bloomberg hírügynökség. Magyarország két másik ország ellenében pályázik az ENSZ BT nem állandó helyére, amelyről a héten szavaznak a világ országai New York-ban.
Vágólapra másolva!

A líbiai polgárháború idején mutatott magyar helytállás juttathatja be Magyarországot az ENSZ Biztonsági Tanácsába - írja a Bloomberg hírügynökség, amely kedden terjedelmes cikket közölt arról, hogy milyen esélyei vannak Magyarországnak bekerülni a befolyásos szervezetbe. A Biztonsági Tanács (BT) nem állandó tagságára pályázó magyarok mellett a hírügynökség szerint többek között az szól, hogy a tripoli magyar nagykövetség még a legnehezebb órákban is kitartott az EU utolsó líbiai bástyájaként.

A hírügynökség hosszan méltatja a magyar diplomatákat, akik azután is a háború sújtotta líbiai fővárosban maradtak, hogy a legtöbb ország kivonta onnan embereit. A Bloombergnek nyilatkozva Kőrösi Csaba, Magyarország ENSZ-nagykövete azt mondta, hogy a magyarok "összekötők, hídépítők" próbáltak lenni Líbiában, még a lázadók és a kormányerők között is. A hírügynökség szerint ennek az állhatatosságnak a "jutalma" a BT-tagság elnyerése lehet.

A cikk felsorolja, hogy a polgárháború alatt a nagykövetség számos külföldi állampolgár, köztük két amerikai, egy spanyol és egy brit újságíró kimenekítésében is segédkezett. Rajtuk kívül, a cikk szerint a magyar nagykövetség érdeme volt Talitha van Zon holland modell kimenekítése is, aki Moammer Kadhafi líbiai vezető egyik fiának, Mutasszimnak a barátnője volt.

A magyar érdemeket Líbia ENSZ-nagykövete is elismerte. Ibrahim Dabbasi a Bloomberg szerint azt mondta, hogy Magyarország "pozitív szerepet játszott a líbiai konfloktusban. A hírügynökség szerint Tripoliban az első elismerést már meg is kapták: a magyar nagykövetség utcáját a helyiek Magyar utcának nevezték el.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter levélben köszönte meg Martonyi János, magyar külügyminiszternek a líbiai válság alatt is működő tripoli magyar külképviselet amerikai állampolgároknak nyújtott segítségét - írja a kormány honlapja. Levelében a politikus külön méltatta a Tripoliban szolgáló magyar diplomaták segítőkész hozzáállását és a letartóztatott amerikai állampolgárok szabadon bocsátása érdekében végzett tevékenységüket. Az amerikai külügyminiszter nagyra értékelte, hogy a magyar külképviselet szállást és élelmet biztosított egy börtönből szökött amerikai számára is. "Magyarország az Egyesült Államok igaz barátjának bizonyult ebben a nehéz válsághelyzetben" - zárta levelét az amerikai külügyminiszter.

Magyarország komoly lobbit folytatott az elmúlt hónapokban azért, hogy az ENSZ BT nem állandó tagja lehessen. A kelet-európai régiónak járó hely, amelyet az elmúlt két évben Bosznia-Hercegovina töltött be, idén ürül meg, és arra Magyarország mellett Szlovénia és Azerbajdzsán is pályázik. A három jelölt közül az ENSZ közgyűlése október 21-én választ, a győztesnek a szavazatok kétharmadát kell megszereznie. A magyar lobbi módszereiről és eredményeiről itt olvashat bővebben, az ENSZ BT-tagság jelentőségéről pedig itt talál részleteket.