"Bűzlik, ahogy van" - állítja Boross Péter az UD Zrt.-ügyről

Vágólapra másolva!
Az UD Zrt.-ügy szerdai tárgyalásán a volt MDF-es politikus és korábbi miniszterelnök Boross Péter azt mondta, az egész "bűzlik, ahogy van", és nem érti, milyen eszköze lett volna Dávid Ibolyának és Herényi Károlynak az ügyészség szerinti kényszerítésre. A volt kormányfő mellett meghallgatták a cég vezérigazgatóját, Tóth Jánost is, aki azt állította: akaratán kívül vezette félre Csányi Sándor OTP-vezért a kettejük között lezajlott, az ügy kirobbanásakor nyilvánosságra került telefonbeszélgetéskor.
Vágólapra másolva!

Boross Péter volt miniszterelnök, egykori MDF-es politikus az UD Zrt.-ügy büntetőperének szerdai tárgyalásán tanúként úgy fogalmazott, hogy az eset "otromba beavatkozási kísérlet" volt a párt életébe, és ő emberileg jobban megértette a vádlottak padjára került Dávid Ibolyát, mint a feljelentőket.

A vád szerint Dávid Ibolya, az MDF volt elnöke és egykori párttársa, Herényi Károly ismeretlen helyről származó, titokban rögzített telefonbeszélgetések hangfelvételeinek nyilvánosságra hozásával visszalépésre kényszerítette a párt 2008 szeptemberi tisztújításán elnökjelöltként indulni kívánó Almássy Kornélt. Ezért a két politikust személyes adattal való visszaéléssel, illetve Dávid Ibolyát kényszerítéssel is vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. A vádlottak az eljárás alatt mindvégig következetesen tagadták bűnösségüket, és többek között arról beszéltek, hogy éppen Almássy, illetve a mögötte állók próbáltak illetéktelenül beavatkozni az MDF életébe.

"Bűzlik az egész"

Boross Péter tanúvallomásában elmondta, hogy a pártelnökválasztás előtt hetekkel megpróbálta lebeszélni Almássyt az indulásról, és azt is megkérdezte tőle: "Mi ez a kétmilliárd forint, amit te hozol az MDF-be? Kik azok, akik téged anyagilag támogatnak?" Mire az ifjú politikus csak annyit mondott neki: ezt nem árulhatja el.

A volt miniszterelnök úgy vélte, ez a titokzatos pénzmozgás abszurd, már pusztán emiatt indokolt lett volna Almássy kizárása az MDF-ből. A volt kormányfő a tárgyaláson felvetette, hogy valójában kit is ért sérelem a történtek miatt, miközben a feljelentők, sértettek "egyike-másika elég szép karriert futott be azóta". Hozzáfűzte, véleménye szerint "roppant erőltetett" a párt egykori vezetői elleni büntetőeljárás, ahol a "tételes jog mechanikus alkalmazásába kapaszkodnak".

Boross Péter elmondta: nem érti, Dávid Ibolyának és Herényi Károlynak milyen eszköze lett volna a kényszerítésre ebben az ügyben. A politikus sajnálkozott a magyar közélet és politika elmúlt évtizedének tisztátalanságai miatt, a történteket sommásan akként értékelte, hogy "bűzlik ez az egész, úgy ahogy van".

Csányit félrevezették?

A szerdai tárgyaláson tanúként hallgatták meg az UD Zrt. vezérigazgatóját, Tóth Jánost, akit egy ismeretlen körülmények között, titokban rögzített, majd Dávid Ibolyához eljuttatott, általa 2008 szeptemberében nyilvánosságra hozott telefonbeszélgetésről kérdeztek. Ebben 2008 nyarán Csányi Sándornak, az OTP vezetőjének beszélt a vele üzleti kapcsolatban álló Tóth arról: Tombor András vállalkozó felvetette, hogy Dávid Ibolyára kellene terhelő információkat gyűjteni, az MDF-en belül hatalmi váltás lehetséges, "Stumpfék állnak mögötte, ők pénzelik".

Tóth a neki feltett kérdésekre azt mondta: ő félreértett, eltorzított, felnagyított információkat, és így akaratán kívül félrevezette Csányit, ráadásul éppen az volt a célja, hogy cégét távol tartsa a politikai megbízásoktól.