Egyesülnek a katonai titkosszolgálatok

Vágólapra másolva!
Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat néven integrálódik a jelenleg működő két katonai titkosszolgálat, a Katonai Felderítő Hivatal és a Katonai Biztonsági Hivatal.
Vágólapra másolva!

A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény módosítására tett javaslatát pénteken terjesztette az Országgyűlés elé Hende Csaba honvédelmi miniszter. Ennek értelmében 2012. január 1-jétől négy nemzetbiztonsági szolgálat működik majd Magyarországon: az Információs Hivatal, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, valamint a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat.

A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat amellett, hogy ellátja majd a jelenleg működő két katonai titkosszolgálat feladatait, információkat gyűjt például a honvédelmi érdeket veszélyeztető kibertevékenységről és szervezetekről is.

A kormányzati honlapon közzétett honvédelmi minisztériumi sajtóközlemény szerint az integráció elsődleges célja a katonai felderítő és elhárító tevékenység egységes, hatékonyabb, gazdaságosabb, valamint a nemzetközi tapasztalatoknak jobban megfelelő katonai vezetésének és koordinációjának megvalósítása. A javaslat további pozitívumának tartják, hogy a két szakterület együttműködésének szorosabbra fűzésével még eredményesebbé és megbízhatóbbá válik a hadműveleti területen expedíciós feladatokat ellátó magyar kontingensek felderítő támogatása és biztonsági védelme.

Hende Csaba a két testület integrációjának katonai feladataival Kovács József altábornagyot, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokát bízta meg.