Egy KDNP-s módosító javaslat nem adna pénzt abortuszra

Vágólapra másolva!
Elvonná a jövő évi költségvetésben terhességmegszakításra előirányzott 400 millió forintot két kereszténydemokrata képviselő. Ők ezt az összeget az örökbefogadások ösztönzésére és gyerekek üdültetésére fordítanák.
Vágólapra másolva!

A 2012. évi költségvetésről szóló törvényjavaslat 400 millió forintot tartalmaz terhességmegszakításra. Pálffy István és Sáringer-Kenyeres Tamás ehhez a ponthoz adott be egy kapcsolódó módosító indítványt. A két KDNP-s képviselő a rendelkezésre álló keretet az örökbefogadások ösztönzésére, az örökbefogadói gyes összegének emelésére, továbbá a gyermekek védelmét, támogatását szolgáló programok támogatására fordítaná.

Plusz 70 millió forinttal támogatnák a gyermek és ifjúsági célú üdültetést, a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram támogatására pedig plusz 25 milliót különítenének el. A családpolitikai programok támogatását az előirányzathoz képest szintén 25 millió forinttal emelnék meg, a családpolitikai célú pályázatokat 27 millió forint plusszal segítenék.

A költségvetésről szóló törvényjavaslatban szereplő 400 millió forintból egyébként azokat a terhességmegszakításokat finanszírozzák, amelyekre nem a várandós nőnél vagy a magzatnál fennálló súlyos egészségügyi ok miatt került sor. Ezeknek a beavatkozások a költségeit ugyanis az Egészségbiztosítási Alap fizeti.

A kapcsolódó módosító indítványt kedden nyújtották be, az után, hogy a parlament szavazott a 2012-es költségvetés bevételi és kiadási főösszegeiről, így kőbe véste azt is, hogy a tárcák mennyi pénzből gazdálkodhatnak jövőre. Ez a módosító a Nemzeti Erőforrás Minisztériumon belül hajtana végre átcsoportosítást, és december közepén dönthet róla a parlament.