Festményt rendelt a kormányzat a 2006-os lovasrohamról és az új alkotmányról

Vágólapra másolva!
Több mint húszmillió forint értékben rendelt festményeket Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott a magyar történelem utóbbi százötven évéről az új alaptörvény díszkiadásához - értesült a Népszabadság. A képeken többek között a 2006. október 23-i tüntetés leverése és az új alkotmány bevezetése is szerepelni fog.
Vágólapra másolva!

Kortárs magyar művészektől rendelt festményeket a kormányzat - írja a Népszabadság internetes kiadása a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szerződéseire hivatkozva. A festmények a következő témákban készülnek: Horthy Miklós kora; Dualizmus kora; A holokauszt; Nagy Imre újratemetése; Forradalom és szabadságharc kora (1956); A vörösiszap; A második világháború; Az első világháború; A tanácsköztársaság; Lovasroham (2006. október 23.); Rákosi Mátyás kora; Nemzeti Színház; Trianon.

A listán nem szerepel, de a Népszabadság információi szerint szintén rendelt képeket a kormányzat Kádár János koráról, illetve az új alkotmány idei elfogadásáról. Mindegyik festő 1,6 millió forintot kap az alkotásért, így az összköltség több mint húszmillió forint.

A tizenöt kép az új alaptörvény díszkiadásaihoz készül, amelyben bal oldalon lesznek a képek, jobb oldalon a szöveg, az utolsó oldalon pedig a Magyarország jövője címmel kiírt gyermekrajzpályázat nyertesének rajzai. A festményekkel az a kormányzat célja, hogy az elmúlt 150 év magyar történelme tizenöt legfontosabb eseményét megörökítsék - mondta a Népszabadságnak Kerényi Imre színházi rendező, tévés műsorvezető, aki ősz eleje óta miniszterelnöki megbízottként felel az új alaptörvény népszerűsítéséért.

A tervek szerint a 65 festményt 2012 januárjától nyolc hónapon át a Nemzeti Galériában vagy egy másik múzeumban lehet majd megtekinteni, utána a most készülő 15 alkotást a Parlament épületében vagy a Sándor-palotában helyezik el. Az alkotmány díszkiadásának egy-egy példányát 2012 tavaszától elhelyezik az önkormányzatok döntő többségénél már felállított "Alaptörvény Asztalára", ahol az állampolgárok ingyen kérhetnek egy példányt a Kövér László házelnök által saját kezűleg dedikált alkotmányból.