Felhúzták Orbánt a Hoffmann Rózsával hadakozó fideszesek

Megújul a tanügy - az új nemzeti köznevelési rendszer címmel sajtótájékoztatót tart Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára
Vágólapra másolva!
Kedden reggel kezdődik a kormány közoktatási koncepciójáról szóló parlamenti vita, de a sokat támadott javaslatról még a kormánypártok hétfői frakcióülésén is éles szóváltás volt. Több fideszes felvetette, hogy a kormánypártok buktassák meg a javaslatot, Orbán azonban határozottan visszaverte az ötletet, többek között arra hivatkozva, hogy a javaslat bírálata valójában ellene irányul. A közoktatási tervezet körüli feszültség egész hétfőn érezhető volt, Pokorni Zoltán megint összeakaszkodott az oktatási államtitkárral.
Vágólapra másolva!

Ellentmondást nem tűrő hangnemben kérte ki magának Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz-frakció hétfői ülésén a Fidesz oktatási munkacsoportjának kezdeményezését. A munkacsoport azt szerette volna elérni, hogy a kormánypárti frakciók minősítsék általános vitára alkalmatlannak a köznevelési törvény tervezetét. Az elmúlt hónapokban számos szakmai és kormánypártokon belüli vitát kavaró javaslat általános vitája kedden kezdődik a parlamentben, aminek előfeltétele volt, hogy a szakbizottság általános vitára alkalmasnak találja.

A tervezet alkalmatlanságának kimondását az [origo] információi szerint a koncepciót korábban is számos alkalommal bíráló Pósán László, a parlament oktatási bizottságának alelnöke vetette fel pénteken a Fidesz frakcióvezetőjénél, az ötletet pedig Lázár János frakcióvezető tolmácsolta a miniszterelnöknek.

Orbán Viktor a hétfői frakcióülés több résztvevőjének egybehangzó elmondása szerint azt mondta, hogy bizalmi kérdésnek tekinti a közoktatási javaslattal szemben felvetett kritikát. Egy minisztérium vagy egy államtitkárság által benyújtott tervezet mögött ugyanis a kormány, végső soron pedig ő áll, vagyis aki egy kormánytervezetet minősít alkalmatlannak, az a teljes testületet, végső soron pedig őt magát tekinti annak - mondta Orbán az ülés résztvevői szerint. Orbán állítólag hozzátette, hogy ezt az együttműködés felmondásának tekinti, és kikéri magának.

A miniszterelnök azt is a kezdeményezők fejére olvasta, hogy a kormánypártok szeptember eleji frakcióülésén mindenki rábólintott, hogy a támogatják a köznevelési törvényt. Ebben azonban több résztvevő szerint Orbánnak nem volt igaza, mert akkor csak a köznevelési törvény egyetlen pontjáról, az alapfokú iskolák állami kézbe adásáról szültetett megállapodás.

A Fidesz egyik parlamenti képviselője az [origo]-nak azt mondta: a Fidesz oktatási munkacsoportjában valóban felmerült, hogy a jelenlegi formájában nem támogatják a közoktatási törvényjavaslat napirendre vételét. A képviselő szerint a hétvégi egyeztetéseken "egy hajszállal" ugyan, de azok az érvek győztek, hogy nem vétózzák meg a javaslatot. Az egyeztetésekben Lázár János frakcióvezető is részt vett, a kérdésről azonban a képviselőcsoport nem szavazott.

Hoffmann Rózsa oktatás államtitkár hétfőn az [origo]-nak azt mondta: nem tud arról, hogy bármilyen formában felmerült volna az, hogy a kormánypárti frakciók ne támogassák a javaslat napirendre vételét.

"Ne fenyegesse a képviselőket!"

A parlament oktatási bizottságának hétfő délelőtti ülésén, amely kevéssel a miniszterelnök felcsattanása után kezdődött, a kormánypárti képviselők végül is általános vitára alkalmasnak minősítették a javaslatot. A tervezetről tartott, személyeskedésig fajuló vitában az oktatási bizottság fideszes elnöke, a javaslatot és Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt is számos alkalommal bíráló Pokorni Zoltán azt vágta az államtitkár fejéhez, hogy "csak a miniszterelnök iránti lojalitása miatt szavaz arra, hogy a bizottság minősítse általános vitára alkalmasnak a tervezetet", aztán végül nem is vett részt a szavazásban.

A Hoffmann és Pokorni közti, hónapok óta tartó vita a múlt héten erősödött fel újra, amikor az államtitkár Pokorni bírálataira utalva egy pénteki konferencián azt mondta: aki az átalakítást ellenzi, a Gyurcsány-Bajnai-korszak restaurációját támogatja. Pokorni erre azzal vágott vissza az MTV vasárnap esti műsorában, hogy "az ilyen erős kifejezések mindig a gyengeségre utalnak", illetve, hogy "hallottunk már ilyen mondatot: aki nincs velünk, az ellenünk van. Ennél még a Kádár-kor kommunistái is okosabbak voltak, mert ők úgy fogalmaztak, hogy aki nincs ellenünk, az velünk van." (Előbbi jelmondatot Rákosi Mátyás használta, utóbbit Kádár János 1961-ben.)

Az oktatási bizottság ülésén Pokorni egy másik alkalommal is összeszólalkozott Hoffmann Rózsával: amikor a vitában Pósán László azt mondta az államtitkárnak, hogy a jelenlegi formájában támogathatatlannak tartja a javaslatot, egészen pontosan, hogy "Isten mentsen a jelen formájában elfogadott törvénytől", Hoffmann pedig úgy kérdezett vissza, hogy "vagyis jól értem képviselő úr, isten mentsen ettől a kormánytól?", az ülést vezető Pokorni azzal utasította helyre Hoffmannt, hogy "kérem, államtitkár asszony, ne fenyegesse a kormánypárti képviselőket".

Rossz idegállapotban távozott Hoffmann

Az oktatási bizottság többi fideszes tagja is megfogalmazott kritikát a tervezettel szemben, de ízekre szedték a javaslatot az ellenzéki képviselők is. Az MSZP-s Hiller István korábbi oktatási miniszter például azt mondta, annyira kritikán alulinak, illetve "egészében rossznak" tartja a tervezetet, hogy azt még módosító indítványokkal sem lehetne helyrehozni, ezért be sem nyújtanak ilyeneket.

A legtöbb bírálatot a tankötelezettség korhatárának leszállítása, a pedagógus-életpályamodell bevezetésének részletei, a hároméves kortól kötelező óvoda és az egész napos iskola terve kapta. Többször előkerült az a köznevelési törvény tervezetéhez készült háttérszámítás is, amely a jogszabály hatályba lépésnek költségvetési és társadalmi következményeit, kockázatait foglalta össze, és amelynek létezését korábban letagadta az oktatási államtitkár. A több mint három és fél órás ülés végén Hoffmann Rózsa a résztvevők egybehangzó elmondása szerint is "eléggé rossz idegállapotban távozott".

Nem zárult le a vita az eváról
Orbán Viktor kormányfő és Lázár János Fidesz-frakcióvezető közti hétfő reggeli egyeztetésen dőlt el véglegesen, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégis maradt meg az eva - mondta az [origo]-nak a két politikus közti beszélgetés részleteit ismerő forrás. Orbán korábban - a frakcióvezető szerint - kiállt az eva eltörlése mellett, Lázár és a Fidesz-frakció több tagja azonban védte az adónem megtartását.

A Lázárhoz közel álló forrás szerint többek között azért változott meg Orbán véleménye, mert felmerült, hogy a Fidesz-frakció esetleg nem támogatja a közoktatási törvény parlamenti napirendre vételét, ami komoly presztízsveszteséget okozott volna a kormánynak. Ezt azonban több kormánypárti forrás képtelenségnek nevezte, szerintük Orbán nem zsarolható ilyen ötletekkel.

A hétfői Orbán-Lázár találkozó után a Fidesz frakció úgy döntött, hogy a 30 százalékos evakulcs jövőre 40 százalékra, az értékhatár pedig a jelenlegi 25-ről 30 millióra emelkedik. A frakció belső köréhez tartozó forrás szerint ezzel azonban továbbra sem zárult le a kormányzaton belüli vita az eva körül. A forrás szerint a frakció azt szeretné elérni, hogy ez evakulcs 40-ről csökkenjen le 35 vagy pedig 37 százalékra. Jövő hétfőn dől el, hogy milyen megállapodás jön létre a kérdésben a kormány és a frakció között (az eva fordulatos sorsáról itt olvashat részleteket).