KSH: Szinte az összes lakcímről beérkeztek a népszámlálási adatok

Vágólapra másolva!
A jelenlegi feldolgozottsági adatok szerint a háztartások mindössze 19 százaléka töltötte ki interneten a népszámlálási kérdőívet, a többség a személyes interjút választotta. A válaszadást megtagadók is mentesülhetnek a szabálysértési eljárás alól, ha részt vesznek a jövő keddig tartó pótösszeíráson.
Vágólapra másolva!

A közel 4,5 millió lakcím 97 százalékáról érkeztek be eddig a népszámlálási adatok: Tolna, Zala és Nógrád megyében már szinte teljes a kérdőívek dokumentáltsága, míg leginkább Budapesten és néhány nagyvárosban az országos átlag alatt marad - közölte Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal szóvivője.

A jövő keddig tartó pótösszeírást szervező önkormányzatok elsősorban a nagyvárosokban számíthatnak nagyobb forgalomra. A tapasztalatok szerint a pótösszeíráskor jelentősen csökkenthet azok száma, akik eddig tudatosan elkerülték a válaszadást, esetleg lakásbérlőként maradtak ki az adatszolgáltatásból, illetve kifejezetten megtagadták a részvételt (ez utóbbi alig több mint ezer címen fordult elő). Ezzel ők is elkerülhetik a szabálysértési eljárást - mondta a szóvivő.

A jelenlegi feldolgozottsági adatok alapján a népszámláláson a kérdőívek elektronikus kitöltésének lehetőségét a megkeresett háztartások csaknem 19 százaléka választotta. A papír kérdőíveket önállóan 15 százalék töltötte ki, a legtöbb lakcímen a hagyományos számlálóbiztosi interjú formájában adták meg adataikat.