Vágólapra másolva!
Hiányzik egy országos szintű, egységes stratégia a kórházi kezelés után még egészségügyi ellátásra szoruló hajléktalan emberek helyzetének megoldására - írja jelentésében az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté szerint a kórház után újra utcára kerülő hajléktalanok az átlagosnál többször esnek vissza betegségükbe.
Vágólapra másolva!

Nem megoldott a kórházi kezelést már nem igénylő, de még orvosi felügyeletre, ápolásra szoruló, önmagukat ellátni képtelen hajléktalanok elhelyezése - olvasható az Országgyűlési Biztos Hivatalának közleményében. Szabó Máté ombudsman a hajléktalan emberek egészségügyi ellátásának hiányosságait feltáró vizsgálatát összegezve azt írja: kevés a szakember és a férőhely, hiányzik egy országos szintű, egységes stratégia.

Szabó a jelentésében rögzíti: "az állam számára nem fakultatív program, hanem alkotmányos kötelezettség a szélsőségesen rászoruló hajléktalan személyekről való gondoskodás". "A késő őszi, valamint a téli időszakban súlyosbodik a hajléktalanok helyzete, folyamatosan növekszik a különböző megbetegedésekkel küzdő hajléktalanok száma" - hangsúlyozza jelentésében az ombudsman, aki szerint "nyilvánvaló", hogy a kórházból az utcára kerülő, még csak éppen, vagy nem is teljesen felépült hajléktalan beteg az átlagosnál jóval könnyebben, hamarabb és többször esik vissza betegségébe, szenved szövődményektől és komplikációktól".

A biztos Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek egységes módszertan és országos hajléktalanügyi stratégia kidolgozásának kezdeményezésére tett ajánlásokat. Tarlós Istvánhoz pedig azzal a kéréssel fordult, hogy a Fővárosi Közgyűlés fordítson kiemelt figyelmet a már elfogadott hajléktalanügyi koncepció következetes, határidőben történő végrehajtására.