Veszélyben a média sokszínűsége a Freedom House szerint

Vágólapra másolva!
A magyar médiaszabályozás jelentős fenyegetést jelent a média sokszínűségére, valamint arra, hogy a média elláthassa alapvető ellenőrző szerepét - jelentetteki a Freedom House alelnöke. A szakértő, aki az elmúlt hetekben Magyarországon tájékozó küldöttség tagja volt, kijelentette, hogy a magyar médiaszabályozás "hatásköre túlságosan széles és a függetlensége megkérdőjelezhető".
Vágólapra másolva!

Igazolták a nemzetközi sajtószabadság-szakértők komoly aggodalmait a magyar médiaszabályozásról azok a tárgyalások, amelyeket a múlt héten Magyarországon folytatott egy, a szólásszabadság állapotával foglalkozó szervezetek képviselőiből álló küldöttség - állította Paula Schriefer, a Freedom House (FH) alelnöke a szervezet honlapján a hétvégén közzétett blogjában.

Paula Schriefer, aki maga is tagja volt a küldöttségnek, amely újságírókkal, média-tisztségviselőkkel, a szabályozó hatósággal és a kormány képviselőivel találkozott, bírálatában kifejtette hogy az a médiaszabályozás "hatásköre túlságosan széles és a függetlensége megkérdőjelezhető", de egyúttal "korlátozott lehetőséget biztosít az általa hozott határozatok bírósági felülvizsgálatára". Kifogásolta, hogy testületnek jogában áll engedélyeket felfüggeszteni, a médiatartalmakat felügyelni és bírságokat kiszabni.

A FH alelnöke azt is bírálta, hogy a tiltott tartalmak meghatározása a megítélése szerint túlságosan is tág, hogy az kibővíti azon estek körét, amelyekben az újságírók kötelesek felfedni a forrásaikat és hangot adott annak az álláspontjának, hogy az új szabályozási rendszer "kifejlesztette a társszabályozás rendszerét", amely a "cenzúrát a médiatulajdonosokhoz szervezi ki, cserébe a bírságoktól való mentességért."

Paula Schriefer szerint a magyar kormány arra hivatkozva szokta elutasítani a rangos nemzetközi szervezetek bírálatát, hogy azok túlzottak vagy politikai indíttatásúk, és nagy erőfeszítéseket fordít arra, hogy hasonló európai példákkal igazolja a magyar médiaszabályozást. A FH alelnöke szerint függetlenül a külföldi párhuzamoktól "a magyar szabályozás olyan törvények összességéből áll, amelyek együttvéve jelentős fenyegetést jelentenek a média sokszínűségére, valamint arra, hogy a média elláthassa alapvető ellenőrző szerepét".