Kitart a bliccelő gyerekek kemény bírságolása mellett a BKV

Vágólapra másolva!
Nem fogadja meg az ombudsman tanácsait a BKV, amely szerint a bliccelő gyerekeket is ugyanolyan szabályok szerint kell megbüntetni, mint a jegy nélkül utazó felnőtteket. Szabó Máté országgyűlési biztos azért kért enyhítést a 14 év alatti bliccelőknek, mert azok szerinte nem tudják felmérni a büntetés súlyát. A BKV ugyanakkor közölte: nem alkalmaz "kettős mércét" a pótdíjazás során.
Vágólapra másolva!

Elutasította a BKV Szabó Máté ombudsman javaslatát, amely enyhébb feltételeket szabna a bliccelő budapesti gyerekek megbüntetéséhez. Az ombudsman december 20-ai állásfoglalásában azt kérte a közlekedési társaságtól, hogy a 14 éven aluli bliccelők pótdíját ne emeljék duplájára a 30 napos fizetési határidő lejárta után, mert a gyerekek szülei sokszor csak ekkor, az utólagos fizetési felszólításból értesülnek a büntetésről. A BKV szerint ugyanakkor nem lehet "kettős mércét" alkalmazni a büntetések során, és a gyerekeknek is meg kell tanulniuk, hogy a tömegközlekedésért fizetni kell.

Ha valakit jegy vagy bérlet nélkül elkapnak a BKV ellenőrei, az a jelenlegi szabályok szerint 12 000 forint pótdíjat köteles fizetni, de ha azonnal, a helyszínen kifizeti azt, akkor a felét kérik tőle, 6000 forintot. Ha azonban a büntetést 30 napon belül sem egyenlítik ki, az összeg megduplázódik, és 24 500 forintra nő. Az ombudsman szerint ez azért helytelen a 14 éven aluliak esetében, mert a gyerekek "nem képesek számolni a bliccelésből származó jogkövetkezményekkel", és gyakran nem árulják el a szüleiknek, hogy megbüntették őket.

A BKV ugyanakkor közölte: "határozottan nem ért egyet az országgyűlési biztos kezdeményezésével". A társaság szerint ugyanis 14 év alattiakra is vonatkozik a szabály, hogy a közszolgáltatás nem ingyenes, a bliccelés ellen pedig a pótdíjazás visszatartó erőt jelent. "14 év alatt a boltból sem lehet büntetlenül fizetés nélkül távozni, így tehát semmi nem indokolja, hogy a BKK és a BKV eltérő joggyakorlatot alkalmazzon" - áll a közleményben.

"Mivel sajnálatos módon a 14 év alatti utasoknál is előfordul, hogy a zsebpénzt másra költik és nem váltanak jegyet, nem áll módunkban ezt a magatartást elfogadni" - írták, hozzátéve, hogy a BKV mai anyagi helyzetében, 34 milliárd forint felgyűlt pótdíjkövetelés mellett ezektől a bevételektől sem tudnak eltekinteni. "Aki nem fizet és bliccel, szembe kell hogy nézzen annak jogkövetkezményeivel" - közölte a BKV, hozzátéve, hogy januárban az ombudsman ajánlatát ennél részletesebben is megválaszolja.