A rendőröket oktatná a gyerekprostitúcióról az ombudsman

Vágólapra másolva!
A speciális ismeretek hiánya miatt a gyermekvédelem szakemberei nem tudnak időben fellépni a gyermekprostitúció megelőzése érdekében, a rendőrök pedig elkövetőként, és nem áldozatként kezelik a prostitúción ért gyermekeket Szabó Máté szerint. Az ombudsman szerint az iskolapszichológus sokat segítene, de nincs, míg iskolafogászat van, de nem segít sokat.
Vágólapra másolva!

A gyermekprostitúció leginkább a 14-17 év körüli, rossz családi és anyagi körülmények között élő lányokat veszélyezteti, többeket pedig már gyermekkorukban ért szexuális zaklatás - közölte Szabó Máté a kérdéssel foglalkozó vizsgálatának megállapításait.

Az ombudsman szerint a speciális ismeretek és gyakorlati útmutatók hiányában a gyermekvédelem szakemberei nem tudnak kellő időben tenni a megelőzés érdekében, és nem képesek megfelelő segítséget nyújtani a prostitúció áldozatává vált gyermekeknek. Ezért arra kérte fel a nemzeti erőforrás minisztert, hogy dolgoztassa ki a gyermekprostitúció megelőzésének módszereit.

Szabó Máté szerint az intézkedő rendőrök elkövetőként és nem áldozatként tekintenek a gyermekekre, és büntető- vagy szabálysértési eljárást indítanak ellenük, ha prostitúción érik őket. A belügyminiszternek ezért azt javasolta, hogy a gyermekprostitúció jelenségéről, illetve az annak visszaszorítására és megelőzése érdekében tehető rendőri intézkedésekről továbbképzésen oktassák az állományt.

Kevés az iskolapszichológus

Szabó Máté az iskolapszichológiai ellátást vizsgálva megállapította, hogy igen nagyok a minőségi különbségek és a hozzájutás lehetősége, attól függően, hogy a gyermek hol lakik. "A gondozásra szoruló gyermekek esetében így sérül az egyenlő bánásmód követelménye" - állapította meg.

Jogszabályi előírás évi két alkalommal az iskola-fogorvosi szűrővizsgálat is, azonban ennek a kötelezettségnek az iskolák csak nehézkesen tesznek eleget - állapította meg ezt is az ombudsman. A fogorvosi ellátás ugyanis csak az iskolán kívüli fogorvosi rendelőben vehető igénybe, így az a közlekedéssel együtt időigényes. Az utazás költségét az intézmények sokszor a szülőkre hárítják.

Az ombudsman véleménye szerint a kötelező önkormányzati feladat ellátásával kapcsolatos költségek nem háríthatók át az ellátásban részesülőkre, illetve a szüleikre. További probléma szerinte, hogy az ellátás gyakorlatilag kizárólag szűrésre korlátozódik, így a gyermekek tényleges fogászati kezelésben nem részesülnek.