Csalódottságot érez Pokorni a köznevelési törvény miatt

Vágólapra másolva!
Tudomásul veszi a parlament döntését az új köznevelési törvényről a nemmel szavazó Pokorni Zoltán, de csalódottságot érez. A fideszes politikus szerint Orbán Viktor tekintélye meghatározó volt az iskolák állami fenntartásba vételénél, aminek a hatása szerinte beláthatatlan.
Vágólapra másolva!

Csalódott, de tudomásul veszi, hogy a parlament nagy többséggel elfogadta az új köznevelési törvényt - mondta Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke a Népszabadságnak adott interjújában. A fideszes politikus szerint egy több mint egyéves vita zárult le a törvény elfogadásával. A kormány által benyújtott törvényre Pokorni nemmel szavazott. A köznevelési törvényről részletesen itt olvashat.

Az új köznevelési törvény egyik legfontosabb pontja, hogy a jövőben minden iskola állami fenntartású lesz, a települési önkormányzatok azonban egyedi megállapodás alapján működtetésre átvehetik őket. Pokorni az iskolák állami fenntartásba vételét azzal indokolta, hogy "a kistelepülések vergődtek az iskolafenntartás súlya alatt".

Ugyanakkor szerinte "túlzó az a megoldás, amely tízezres, százezres településeknek sem adja meg a lehetőséget, hogy teljes felelősséggel fenntartsák az intézményeiket". Azt is hozzátette, hogy ennek a hatását "ma belátni és kiszámítani nem lehet". Szerinte ebben a kérdésében Orbán Viktor "súlya, a tekintélye, a belé vetett hit" meghatározó volt.

Pokorni a lapnak azt mondta, komoly kétségei vannak afelől, hogy az elfogadott szabályozással el tudják-e érni azt, hogy a gyerekeket "elégedett és a legjobb pedagógusok tanítsák". A politikus a szakképzéssel kapcsolatban azt mondta, tart attól, hogy az jószerivel betanított jellegű képzést fog nyújtani. "Egyetlen munkahelyen, csak éppen most használható tudás ez, ami egy munkahely- vagy technológiaváltásnál kudarcra kárhoztatja azt a szakmunkást" - mondta Pokorni.

A fideszes politikus szerint többek között pozitív az, hogy az egész napos iskola nem kötelező, hanem választható lesz, illetve hogy csak ott lehet felvételiztetni a középiskolában, ahol túljelentkezés van. Pokorni szerint szintén pozitív, hogy azok a kisebb iskolák is megőrizhetik önálló felső tagozatukat, ahol nincs mód párhuzamos osztályra.

Nem gondolkodnak mindenről egyformán a Fideszben

"Ez nem arról szól, hogy szervezkedünk és ultimátumot intézünk, sokkal finomabb formákban működik" - mondta a fideszes politikus arra a kérdésre, hogy a Fideszben miért nem élnek a képviselők az erejükkel és kényszerítenek ki megállapodásokat. Pokorni szerint nem gondolkodnak mindenről egyformán a pártban, de néhány fő kérdésben egyetértenek. "A részkérdésekben hajlandók vagyunk elfogadni a másik véleményét annak érdekében, hogy ez a közösség fennmaradjon" - tette hozzá.

Pokorni az Európai Bizottság elnöke és Simor Andár jegybankelnök által is kifogásolt jegybanktörvénnyel kapcsolatban azt mondta, a kormány számos egyeztetést kezdeményezett az MNB vezetésével, de úgy látja, hogy ezek kudarcot vallottak. "Ezért terjesztették be ezt a törvényt, amit kényszerlépésnek látok" - mondta. A jegybanktörvényről és az uniós kifogásokról itt olvashat bővebben.