A francia kormány is a médiatörvény módosítását kéri

Vágólapra másolva!
A francia kormány is bírálja a magyar médiaszabályozást, a kormány szóvivője a törvény módosítását sürgeti, mert Franciaország szerint a jogszabály a sajtószabadság súlyos csorbulását jelenti.
Vágólapra másolva!

A magyar médiatörvény módosítását szeretné Franciaország. A francia kormány szóvivője a France Inter rádiónak adott nyilatkozatában azt mondta, ez a törvény "nem összeegyeztethető annak a sajtószabadság-eszmének az alkalmazásával, amelyet az európai szerződések mindegyike érvényesnek tekint". Francois Baroin jelezte, hogy a kormány hivatalos álláspontját közli, amikor arról beszél, hogy országa szeretné, ha a szabályozás szövegét módosítanák. A kormányszóvivő az uniós elnökség kapcsán azt mondta, hogy "valamennyi európai uniós tagállam álláspontjának kellően határozottnak kell lennie politikai és diplomáciai téren ahhoz, hogy a magyar kormány uniós elnöksége nyugodtabb lehessen ennek a szövegnek a zárójelbe tételével".

A médiatörvény átdolgozását sürgette korábban a német kormány is, Werner Hoyer külügyminiszter-helyettes szerint az Európai Unió elnöki tisztét betöltő Magyarországgal szemben különösen nagy a nyomás, hogy tartsa magát az összes európai szabályhoz. Még decemberben a luxembourgi külügyminiszter is bírálta a magyar médiaszabályozást, Jean Asselborn kétségeit fejezte ki, hogy Magyarország méltó az EU vezetésére, mert szerinte a törvény sérti az unió szellemét és szabályait.

Az Európai Bizottság hétfőn szintén kétségeit fejezte ki a magyar törvény ügyében, egyebek között a médiahatóság függetlenségével kapcsolatban, és részletes tájékoztatást kért Budapesttől. Az Európai Bizottság és a magyar kormány pénteki együttes ülésén minden bizonnyal napirendre kerül a médiatörvény ügye. A médiattörvényt az elmúlt hetekben itthon és a nemzetközi sajtóban többen bírálták, a témával kapcsolatos cikkeinket megtalálja itt.