Feljelentést tettek a számvevők korábbi fővárosi ügyek miatt

Vágólapra másolva!
Büntetőfeljelentést tett az Állami Számvevőszék a Fővárosi Önkormányzatnál talált hiányosságok és szabálytalanságok miatt kedden. Az ÁSZ a 2009 és 2010 első féléve közötti időszakot vizsgálta, tehát még az előző vezetés alatt történtekre koncentrált.
Vágólapra másolva!

Büntetőfeljelentést tett az Állami Számvevőszék a Fővárosi Önkormányzat által 2009 és 2010 első féléve között elkövetett szabálytalanságok miatt. A hírt Bagdy Gábor, az október óta új vezetésű önkormányzat pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettese és Sepsey Tamás, az ÁSZ főigazgató-helyettese jelentette be a Városházán kedden.

Az ÁSZ-jelentés szerint a főpolgármesteri hivatal nem rendelkezett kockázatkezelési, valamint a szabálytalanságok kezelésére vonatkozó eljárásrenddel. A költségvetési kiadások teljesítése során pedig a gazdálkodás folyamatában kulcsszerepet betöltő belső kontrollok - mint például a szakmai teljesítményigazolások, valamint az utalványok ellenjegyzése - gyengék voltak.

A feljelentést az V. kerületi rendőrkapitányságon tették ismeretlen tettes ellen, és már el is rendelték a nyomozást annak kiderítésére, történt-e bűncselekmény. Sepsey elmondta, feltételezhető több megbízásnál is, hogy vagy nem volt teljesítés, vagy az nem volt arányban a kifizetett összeggel. Példaként említette, hogy találtak 4-5 millió forintos szóbeli tanácsadásról szóló megbízásokat is, továbbá olyan tanulmányokat, amelyek korábban már máshol megjelentek.

Közölte, hogy az ÁSZ öt szakmai teljesítést igazoló személyt jelölt meg felelősként a jelentésben név nélkül, közülük egy jelenleg is hivatali köztisztviselő. Az ÁSZ azt javasolta a fővárosnak, hogy a 2006 és 2010 közötti kifizetésekkel kapcsolatban végeztesse el a megbízásiszerződés-kötések jogszerűségi vizsgálatát.