Félti az információszabadságot az új alkotmánytól az adatvédelmi biztos

Vágólapra másolva!
Jóri András adatvédelmi biztos szerint az alkotmánytervezetben foglaltak nem garantálják az információszabadság védelmét. Az ombudsman szerint az alapjogvédelem területén kizárólag a parlamenti biztosi működés lehet a megoldás.
Vágólapra másolva!

A parlamenti biztos jobb intézményi garanciát jelent a két információs szabadságjog, az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánosságágának megvédésére, mint egy önálló államigazgatási szerv - hívja fel az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának írt levelében az adatvédelmi biztos.

Jóri András közleményében kifejti, hogy az alkotmánytervezet a közigazgatás részeként kezeli az adatvédelemért és információszabadságért felelős szervezetet. A közigazgatási hatóságok jellemzően piacon működő szereplők felügyeletét látják el. Az adatvédelmi biztos feladata azonban nemcsak a magánszektorbeli adatkezelők ellenőrzése, hanem magának az államnak a magánszférát sértő vagy éppen a közérdekű adatok indokolatlan korlátozását okozó magatartását is vizsgálnia kell - véli a biztos. Ez utóbbi szerepe alapvető fontosságú a korrupció elleni küzdelemben.

A nyilvánossággal kapcsolatos hatáskör minden körülmények között fokozott befolyásmentességet, parlamenti szervként való működést indokol - írta közleményében Jóri András, aki szerint az alapjogvédelem területén kizárólag a parlamenti biztosi működés lehet a megoldás. Az adatvédelmi ombudsman kiemelte azt is, hogy az alkotmány jelenlegi tervezetében szereplő modell ellentétes az európai fejlődési iránnyal is.

Korábban Fülöp Sándor zöldombudsman is visszalépésnek minősítette az alkotmány tervezetében szereplő, a parlamenti biztosok intézményére vonatkozó változtatásokat.

Az [origo] március közepén beszámolt arról, hogy az ombudsmanok többsége felháborodva fogadta a Fidesz alkotmánytervezetét. A koncepció szerint ugyanis a jelenlegi négy, egyenrangú biztos helyett csak egy maradna. A változás győztese az egybiztosos rendszert már régóta szorgalmazó Szabó Máté állampolgári biztos lehet, a többiek viszont a nehezen kiharcolt ombudsmani függetlenség elvesztésétől tartanak.