Pártszavazással alakítaná át az MSZP-t Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Közvetlen pártelnökválasztást, összeférhetetlenségi szabályokat és a törvényi előírásoknál átláthatóbb gazdálkodást javasol az MSZP-ben Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, aki egy hatkérdéses pártszavazáson vinné keresztül elképzeléseit. Gyurcsány már korábban bejelentette, hogy nem alapít új pártot, hanem az MSZP-t kívánja a saját képére formálni.
Vágólapra másolva!

Hat kérdésben kezdeményez pártszavazást az MSZP-ben Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, aki kedden reggel saját Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra a kérdéseket. Gyurcsány azt írja: "ezek a kérdések nem megosztják a pártot, hanem ellenkezőleg, egyesítik. Ezek nem konfliktust, hanem megoldást hoznak." A kérdések Gyurcsány szerint az anyagi feddhetetlenség megteremtését, illetve a politikai tisztaság megerősítését szolgálják.

Gyurcsány javaslata szerint a jövőben a párt tisztségviselőinek, illetve az ilyen pozíciókra pályázóknak is az országgyűlési képviselőkkel megegyező tartalmú vagyonnyilatkozatot kellene tenni. Ezeket a nyilatkozatokat a párt országos etikai bizottsága vizsgálná. Gyurcsány azt is javasolja, hogy az MSZP a hatályos törvényeknél nagyobb nyilvánosságot biztosító gazdálkodási szabályokat alkosson.

A korábbi miniszterelnök-pártelnök azt javasolja, hogy a jövőben a tagság ne küldöttek útján, hanem közvetlenül válassza meg az MSZP elnökét, illetve a megyei és fővárosi szervezetek elnökeit is. Gyurcsány kizárná a pozícióhalmozás lehetőségét is, egy ember a javaslat szerint csak egy választott tisztséget tölthetne be a pártban.

"Ezeknek a kérdéseknek a pártszavazásra történő bocsátása érdekében kezdjük el a támogató aláírások gyűjtését. Nem lesz nehéz dolgunk. Tudjuk, hogy a tagság és a vezetők túlnyomó többsége is ilyen pártot kíván" - írta Gyurcsány, aki februári évértékelő beszédében arról beszélt, hogy a korábbi találgatásokkal szemben nem alapít saját pártot. "Nem alapítunk új pártot, hanem az MSZP-ből csinálunk új pártot" - jelentette ki.