A polgárőrködés szigorításáról is döntenek hétfőn a parlamentben

Vágólapra másolva!
A parlament hétfőn várhatóan megszavazza a polgárőrök tevékenységét szigorító törvényt, amely újabb válaszlépés a kormányoldal részéről a Jobbikhoz kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tevékenységének megállítására. Téma lesz emellett még a bunyevácok elismerése, az állami tisztviselők felmentésének szabályozása is.
Vágólapra másolva!

Hétfőn dönthet az országgyűlés a polgárőrségek működési feltételeinek szigorításáról, de folytatódhat a tárgyalás a kormány által "egyenruhás bűnözésnek" nevezett jelenség felszámolását elősegítő bizottság felállításról is. A feltételek szigorítása válasz a kormány részéről a Jobbikhoz kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tevékenységére, amely az utóbbi hónapokban több településen is megjelent, hogy tiltakozzon a szerintük romák által elkövetett bűncselekmények ellen.

A javaslat (pdf formátumban elérhető itt) szerint a polgárőrség a tevékenységét csak a rendőrséggel kötött írásbeli együttműködési megállapodás alapján kezdheti meg és végezheti. A helyi polgárőr szervezet működési területe pedig kizárólag annak a településnek, a fővárosban fővárosi kerületnek a közigazgatási területe, amelyet a helyi polgárőr szervezet székhelyeként jelölt meg.

A javaslatban szerepel az is, hogy aki jogosulatlanul végez közbiztonsági tevékenységet, az elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Előírja a tervezet azt is, hogy "a polgárőr a tevékenysége során nem viselhet olyan formaruhát, amely rendvédelmi szerv vagy más hatóság tagjának egyenruhájához való hasonlósága miatt megtévesztésre alkalmas vagy amelynek a viselése jogszabályba ütközik".

A javaslatot várhatóan megszavazza a parlamenti képviselők többsége. A polgárőrség tevékenységét szigorító javaslat előzménye, hogy a parlament május elején szigorította a Btk.-t, és ennek értelmében három évig terjedő börtönnel sújthatják azokat, akik valamilyen közösségben félelmet keltő akciókat szerveznek.

Szintén hétfőn szavaznak a kormány- és a köztisztviselők felmenthetőségét szabályozó előterjesztéshez benyújtott módosító javaslatokról, de hétfőn várható voksolás a bunyevác kisebbségi népcsoport elismerését kezdeményező javaslatról (ennek előzményéről részletek ebben a cikkben), a Herendi Porcelánmanufaktúra állami tulajdonba vételéről és a regisztrációs adóról is.

A határozathozatalok után vita kezdődhet a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet létrehozásáról, valamint a világörökségről szóló törvényjavaslatról.