A sarkalatos törvényeket tisztázná az új alkotmányt vizsgáló Velencei Bizottság

Vágólapra másolva!
Az új magyar alaptörvény körüli helyzet még "nem nagyon világos", a szöveget értelmezni kell, és fontos, hogy a sarkalatos törvények elfogadása a helyes irányban történjen - mondta a Velencei Bizottság Budapesten tárgyaló titkára kedden. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szerint a bizottság véleményt nem fogalmazott meg, csak tájékozódott a keddi megbeszélésükön.
Vágólapra másolva!

Elsősorban az új alaptörvénnyel kapcsolatos sarkalatos törvények megalkotásáról, azok elfogadásának időzítéséről kérdezett a Velencei Bizottság Budapesten tárgyaló delegációja - közölte Navracsics Tibort miniszterelnök-helyettes.

Korábbi hírek szerint az új alaptörvény elfogadásának másnapján az Európa Tanács közgyűlése kérte az alkotmányos kérdésekben tanácsokkal szolgáló Velencei Bizottság véleményét az új magyar alkotmányról.

Navracsics Tibor elmondása szerint a keddi egyeztetésen tájékoztatta a Velencei Bizottságot arról, hogy a sarkalatos törvényeket két nagy csoportra osztották. A "jól előkészített vagy csupán technikai módosítást igénylő jogszabályokat" várhatóan még az Országgyűlés nyári szünete előtt elfogadják, nagyobb részüket viszont - például az önkormányzati és a választójogi törvényt -, csak ősszel szavazhatja meg az országgyűlés - mondta.

Alapvetően tisztázó, tájékozódó jellegű volt a megbeszélés, a bizottság véleményt nem fogalmazott meg - mondta Navracsics Tibor, hozzátéve: részben az angol nyelvű fordításból, részben pedig "a közelmúlt magyar közjogi történetének nem annyira mély ismeretéből" adódóan fogalmazódtak meg tisztázó kérdések. "Úgy láttam, hogy alapvető probléma nem fogalmazódik meg az alaptörvénnyel kapcsolatban" - mondta.

A Velencei Bizottság titkára kedden úgy nyilatkozott a tárgyalás után, hogy az új magyar alaptörvény körüli helyzet még "nem nagyon világos", a szöveget értelmezni kell, fontos, hogy a sarkalatos törvények elfogadása és egyéb fontos döntések meghozatala helyes irányban történjen. "Nagyon fontos annak tisztázása, hogy mi történik most, az alaptörvény elfogadása után (...) a sarkalatos törvényekben még sok mindenről kell rendelkezni" - fogalmazott Thomas Markert, miután Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel tárgyalt a Parlamentben.

A Velencei Bizottság delegációja több kérdést is meg kíván vitatni másfél napos budapesti egyeztetései során, "a külügyminiszternek például természetesen fel fogjuk vetni a határon túli élő magyarok kérdését" - mondta az Európa Tanács alkotmányozási kérdésekben illetékes tanácsadó szervezetének titkára.

A Jog a Demokráciáért Európai Bizottság - ismertebb nevén a megalakulásának helyszínéről elnevezett Velencei Bizottság - az Európa Tanács alkotmányozási kérdésekben tevékenykedő tanácsadó szervezete, amely 1990-es megalapítása óta vezető szerepet játszik a hagyományos európai alkotmányozási normáknak megfelelő alaptörvények elfogadásában.