Megfenyegették a tanúként megjelenő Kóka Jánost a Budaházy-per tárgyalásán. A volt gazdasági miniszter szerint egy fiatalokból álló csoport egy tagja a bíróság folyosóján "identitásával" összefüggésben szólt hozzá elfogadhatatlan hangvételben. Kóka a bíróságon azonosította az őt inzultáló férfit, aki bírói figyelmeztetés után távozott a tárgyalóteremből.

Inzultálták a Fővárosi Bíróság folyosóján a terrorcselekmények vádjával Budaházy György és társai ellen folyó büntetőper szerdai tárgyalására tanúként érkező Kóka János volt szabad demokrata politikust.

Kóka a bíró kérdésére tanúvallomása végén elmondta, hogy a bíróság folyosóján egy fiatalokból álló csoportból valaki fenyegető, elfogadhatatlan hangnemben szólt hozzá "identitásával" összefüggésben. Ezután a tanú, bírói felszólításra, a tárgyalóterem hallgatóságának soraiban azonosította az őt szóban inzultáló fiatalembert, aki a bírói figyelmeztetés után nem sokkal távozott a teremből.

Kóka János a tanúvallomásában elmondta, hogy épülő családi házára 2007 decemberében Molotov-koktélokat dobtak, az egyiktől meggyulladt a terasz ajtaja, a lángokat az építkezésre vigyázó biztonsági őr oltotta el. Kóka a támadás idején a szocialista-szabad demokrata koalícióban lévő SZDSZ elnöke és parlamenti frakcióvezetője, nem sokkal korábban pedig gazdasági miniszterként a kormány tagja volt. Mindent a Budaházy-ügyről egy helyen itt olvashat.

Tagadta a nácizmust Budaházy

Kóka felidézte, hogy a támadás napján személyét sértő falfirkákat látott a háza környékén. Az iratok ismertetése kapcsán kiderült, hogy kifejezetten náci, német nyelvű feliratokról van szó, mire Budaházy határozottan tiltakozott, hogy ezzel az ideológiával bármiféle kapcsolatba hozzák. Mint mondta, vállalja a "nagyon nemzeti vonalat", de a nácizmushoz semmi köze.

Kóka elmondta, hogy politikai tevékenységével összefüggésben a hagyományos parlamenti kritikákon túl gyakran utcai verbális agresszió is érte, a nyilvánosságban fenyegető, gyalázkodó írások jelentek meg, amelyek semmiféle "szakpolitikai tartalommal nem bírtak", inkább "nemzetrontással" és más hasonlóval vádolták. Volt olyan hét, amikor három éjszaka is kapott ismeretlenektől zaklató telefonhívásokat, illetve sms-ben azt írták neki: "Lógni fogsz! Hazaáruló! Zsidó!"
 
A szerdai tárgyaláson a fogva tartott vádlottak és védőik újfent felvetették, hogy nem tudnak felkészülni a tárgyalásokra, nincs idejük, módjuk kellőképpen megismerni az eljárás iratait, a jogaik sérülnek, továbbá Budaházy védője, Szikinger István ügyvéd határozottan szóvá tette azt is, hogy szerinte a nyomozó ügyészek az eljárás kezdeti szakaszában is súlyos jogsértéseket követtek el.

Mivel vádolják Budaházyt?

A vád szerint egy 16 főből álló csoport tagjai Budaházy utasítására 2007 decemberében Hiller István és Kóka János ingatlanjai ellen fegyveres, illetve Molotov-koktélos támadást hajtottak végre, majd 2008. február 8-ára virradóra hasonló támadást intéztek több településen más országgyűlési képviselők ingatlanjai ellen. Így akarták befolyásolni az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény parlamenti elfogadását. Később, 2009. április 8-án egy miskolci, egy Szigetváron lakó és egy adonyi országgyűlési képviselő házánál akartak elhelyezni futball-labdába rejtett pokolgépeket. A bombákat egy időben akarták felrobbantani, ezt azonban a rendőrség megakadályozta.

A vád szerint szintén Budaházy György utasítására követték el a csoport tagjai 2007-ben az SZDSZ XI. kerületi székháza, továbbá az MSZP kispesti és kőbányai székházai elleni Molotov-koktélos támadásokat, és számos hasonló akciót Szilvásy György volt titokminiszter ingatlanja, illetve szórakozóhelyek és jegyirodák ellen. Budaházy utasítására a vád szerint a csoport négy tagja 2007 decemberében fémrudakkal bántalmazta Csintalan Sándor volt szocialista politikust, a Hír Tv műsorvezetőjét egy III. kerületi társasház teremgarázsában, mert a sértett a műsorában a mozgalom tagjait huligánoknak, rongálóknak nevezte. Budaházy György emiatt több mint másfél éve előzetes letartóztatásban van. Budaházy a március 2-án kezdődött elsőfokú per tárgyalásán azt mondta, hogy szerinte ötven éve nem volt ehhez hasonló kirakatper.