Lesz kiút a szolgálatból a megfáradt rendőröknek egy tervezet szerint

rendőrség, rendőr, ellenőrzés
Vágólapra másolva!
Jelentősen átalakulna a rendőrök és más fegyveres dolgozók bérezése egy tervezet szerint. Az új életpályamodellben nem az idő előrehaladtával, hanem tanulással lehetne előre lépni, és nem a rang, hanem a beosztás számítana. Teljes nyugdíjat csak 65 éves korban kaphatnának a fegyveres dolgozók, de az ötvenes éveikben már könnyített szolgálatba, vagy rendelkezési állományba kerülhetnének.
Vágólapra másolva!

Átlagosan 30 százalékkal emelkedne 2014-ig a rendőrök és az egyéb fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak illetménye - derül ki a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének honlapján közzétett, a Pénzcentrum.hu által ismertetett életpályamodell-tervezetből. Ez nem jelentené azt, hogy mindenkinek 30 százalékkal növekedne a fizetése, mivel a javadalmazási rendszert alaposan átszabnák az új modell szerint.

Az új bérrendszer fontos eleme lenne, hogy a rendfokozatok szimbolikussá válnának, alapvetően a betöltött munkakörhöz kötődnének, és ezek az úgynevezett munkaköri osztályok határoznák meg az illetmény mértékét. Jelenleg fegyveres és rendvédelmi dolgozókat bizonyos időközönként szinte automatikusan előléptetik, és ezzel nő az illetményük is. A tervezet szerint viszont magasabb osztályba, magasabb iskolai végzettséggel, vagy szaktanfolyamok elvégzésével lehetne kerülni.

Tanulással lehet előre jutni

Az átalakítás fontos eleme, hogy megszüntetnék a mostani, szinte átláthatatlan pótlékrendszert. A cél az lenne, hogy egyszámjegyűre csökkenjen a pótlékok jelenleg 40 feletti száma. Plusz illetményt kaphatnak azonban azok a fegyveres dolgozók, akik a kormány által kiemeltnek nyilvánított településeken, vagy területeken dolgoznak. Szintén külön pótlékban részesülnének a különleges körülmények között dolgozók, de ezek köre rendkívül szűk lenne.

A rendőrök esetében ez például azt jelentené, hogy a legalacsonyabb osztályba tartozna a közrendőr, aki csak a háromhónapos alapkiképzést végezte el. Három úgynevezett modul elvégzésével léphetne előre szakaszvezetői rendfokozatig, ami járőri beosztást jelentene. A negyedik modul elvégzésével léphetne előre a második rangosztályba, ami legalább járőrvezetői vagy nyomozói beosztást, illetve őrmesteri rendfokozatot jelentene. A harmadik, felügyelői rangosztály eléréséhez már felsőfokú végzettségre lesz szükség.

Új szabályok a nyugdíjra

A tervek szerint decembertől megszűnik a szolgálati nyugdíj jelenlegi rendszere, és a hivatásos állomány tagjai is csak az öregségi korhatár (jelenleg 62, hamarosan már 65 év) elérésekor kapnának teljes nyugdíjat. A változtatás nyomán új megoldásokat kell kialakítani a hivatásos életpálya lezárására vagy az arra való felkészülésre - áll a lap birtokába került dokumentumban.

Az új életpálya-modell tervezete elismeri, hogy a hivatásos szolgálatban eltöltött hosszabb idő után, 50-55 éves kor között erőteljesen megkopik az állomány tagjainak egészégi állapota, munkavégző képessége, szolgálatukat nem vagy csak kevésbé tudják olyan szinten ellátni, mint fiatalabb kollégáik. Tudásukra, tapasztalatukra, aktív munkavégzésükre azonban a szervezetnek továbbra is szüksége van.

A tervezet ezért lehetővé tenné, hogy 25 év hivatásos szolgálat után, legalább 52 évesen a fegyveres és rendvédelmi dolgozó a saját beosztásában, vagy az erre kijelölt munkakörökben, könnyített feltételekkel láthassa el a munkáját. A könnyített szolgálat heti munkaideje 35 óra lenne, este 10, és reggel 6 óra között pedig csak az érintett beleegyezésével lehet szolgálatra beosztani.

Szenior állományba térhetnek vissza

A könnyített szolgálatot ellátók legalább 30 év hivatásos szolgálat esetén a 60. életévük betöltésekor kérhetik, hogy nyugdíj előtti rendelkezési állományba helyezzék őket. Ezeket a dolgozókat azután csak vészhelyzetek, vagy rendkívüli állapot esetén lehetne szolgálatra kötelezni. Önkéntes alapon részt vehetnek ugyanakkor olyan programokban, amelyek a toborzást, oktatást, társadalmi kapcsolatok erősítését vagy bűnmegelőzést szolgálnak.

Nyugdíj helyett tartalékállományba kerülnének azok, akik betegség, baleset vagy szolgálat közben elszenvedett sérülés miatt alkalmatlanná válnak a szolgálatra, és a könnyített szolgálatot sem tudják ellátni. A nyugdíj előtti rendelkezési állományba tartozók illetménye az utolsó évi átlagkeresetük 80 százaléka lenne, de legalább annyi, mint amennyi nyugdíj járna nekik.

Különleges, úgynevezett szenior állományba kerülnének azok a jelenlegi nyugdíjasok, akiket a kormány tervei szerint visszahívnának a szolgálatba, és nem tudnak nekik rendes beosztást felajánlani (rendvédelmi szakszervezetek szerint nagyon kevés az üres álláshely a kapitányságokon). A szenior állomány könnyített szolgálatot látna el, nettó illetményük a szolgálati nyugdíjukkal egyezne meg.