Történelmi példákkal érvel Pintér amellett, hogy a Belügyminisztérium felel a közmunkáért

Vágólapra másolva!
A XIX. században, illetve a két világháború között levezényelt  hasonló akciók  is alkalmassá teszik a Belügyminisztériumot a közmunkaprogram felügyeletére, állítja Pintér Sándor. A belügyminiszter szerint a munkába visszatérő rendvédelmi dolgozók művezetők lehetnének a programban.
Vágólapra másolva!

Vonzóvá tenné a közmunkát a belügyminiszter, aki ennek illusztrálására a Heti Válasznak adott interjúban kifejtette: a programban résztvevők a szociális segély közel kétszereséhez juthatnak, ám az, aki erre nem hajlandó, attól viszont megvonható a támogatás.

Pintér Sándor szerint "el lehet felejteni" a "munkatáborok" felállításáról szóló víziókat, bár a végleges rendszer még nem alakult ki. (A Népszabadságnak adott interjújában eközben arról beszélt: nem építenek bádogvárosokat a közfoglalkoztatási program résztvevőinek, ám elképzelhető, hogy konténerekből, vagy más, könnyűszerkezetes megoldással ideiglenes szálláshelyeket alakítanak ki.)

A felvetésre, hogy miért az ő minisztériuma irányítja a közmunkaprogramot, s ez a "kemény kéz" szükségességét jelzi-e, Pintér arról beszélt, hogy a belügyi tárca "150 éves története során több alkalommal vezényelt le ilyen programokat, a XIX. században éppúgy, mint a két világháború között". A Népszabadásnak pedig azt fejtette ki, hogy a korkedvezményes nyugdíjjal leszerelt, rendőri szolgálatra alkalmatlan rendvédelmiseket "művezetőként" alkalmaznák a közmunkaprogramban , ők felügyelik majd a munkavégzést, illetve fontosabb feladatuk lesz a munka megszervezése, irányítása, koordinálása.

Pintér reméli Gergényi Péter egykori budapesti főkapitányról, illetve az Eclipse-üggyel kapcsolatban meggyanúsított Eiselt Györgyről, a BM koordinációs helyettes államtitkáráról is kiderül, hogy szándékos bűncselekményeket nem követtek el. Azt azonban a 2006-os rendőri fellépésre vonatkozó kérdésre megjegyezte: nem mondta, hogy Gergényi nem hibázott, ő azonban az akkori események idején nyugdíjas volt.

Az Eclipse-ügyről szólva, kitért arra, hogy lánya informatikai fejlesztésekért felelős mérnökként ott dolgozott, de az ügyben nyomozó hatóságok állítólag már tavaly jelezték neki, hogy a nőt sem tanúként, sem gyanúsítottként nem kell kihallgatniuk.