Változtat Budapest új zászlójának szegélyén a főváros

2011.07.21. 11:58

Emlékeztet a honvédség farkasfogas zászlójának szegélyére Budapest tervezett új zászlója, ezért változtat a zászló segélyén a főváros - tudta meg az MTI. Egy készülő előterjesztés szerint az új zászló szélén egyszerű díszsor lesz.

Változtat az új budapesti zászlón a főváros, az erről szóló előterjesztést várhatóan az augusztus végi ülésen tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés.
Az MTI információi szerint a változtatásra azért van szükség, mert az új zászló szegélyén lévő, háromszögekből álló díszsor a honvédség farkasfogas zászlaján lévőre hasonlít. A készülő előterjesztés szerint Budapest zászlajának szélén egy egyszerű díszsor lesz.

A jelenlegi - vörös, arany, égszínkék - zászló megváltoztatásáról szóló rendelet augusztus 15-én lépne hatályba. Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója ugyanakkor arról tájékoztatta az MTI-t, hogy ekkor még nem cserélik le a zászlókat, azokat még el sem kezdték varrni.

A Fővárosi Közgyűlés június 22-én döntött arról, hogy megváltoztatja Budapest zászlaját. Az új zászló az elfogadott indítvány szerint fehér színű, nemzeti színekből összeálló háromszöges díszsorral szegélyezett, közepén az eddigi címer szerepel ezután is. Tarlós István főpolgármester akkori előterjesztése szerint Budapest eddigi zászlaja más lobogóval könnyen összetéveszthető a nagyfokú hasonlóság miatt, ezért volt szükség a változtatásra.

Nem hivatalos fórumokon a rendszerváltás óta visszatérő téma a fővárosi és a román zászló hasonlósága. Ezt időnként egyes szerzők megpróbálták feloldani azzal, hogy mindkettő az erdélyi címer színeiből származik. Budapest pedig azért vette fel ezeket, mert ezzel is ünnepelte, hogy 1867-ben megvalósult a magyar nemzeti mozgalom egyik fő követelése, Magyarország és Erdély uniója.

KAPCSOLÓDÓ CIKK