A túlzástól óvja a magyar kormányt az amerikai nagykövet

Eleni Tsakopoulos-Kounalakis az USA magyarországi nagykövete
Vágólapra másolva!
Még a legjobb szándékú kormányoknak is szükségük van független felügyeletre - írja a Magyar Nemzet véleményrovatában megjelent írásában az Egyesült Államok magyarországi nagykövete. Eleni Tsakopoulos Kounalakis szerint a kétharmados többség szinte példátlan a politikában, de magában hordozza annak lehetőségét, hogy az állampolgárok valódi ellenvetéseit figyelmen kívül hagyják.
Vágólapra másolva!

"Barátok, partnerek és szövetségesek vagyunk" - írja Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a Magyar Nemzetben megjelent írásában az USA és Magyarország kapcsolatáról. A nagykövet szerint a "két ország barátságának köteléke és együttműködésük széles skálája" az elmúlt évek során megszilárdult; ehhez Hillary Clinton amerikai külügyminiszter látogatása is hozzájárult.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis szerint a kétharmados többség szinte példátlan a politikában. Úgy véli, az megteremti annak a lehetőségét, hogy régóta szükséges változásokat vigyen véghez a hatalom, ugyanakkor magában hordozza a túlzás kísértését is. "Magában hordozza annak lehetőségét is, hogy a fontos fékeket és egyensúlyokat félresöpörjék, és hogy az állampolgárok valódi ellenvetéseit figyelmen kívül hagyják" - írta.

A nagykövet szerint ezért van az, hogy az "Egyesült Államok és más baráti országok" arra biztatják Magyarországot, hogy nagy gondossággal járjon el az új alaptörvény bevezetéséhez szükséges sarkalatos törvények szövegezésekor. Ezek közül a legfontosabbaknak a független médiára és igazságszolgáltatásra, valamint a szabad és igazságos választásokra vonatkozó szabályokat nevezte. "Nem szabad, hogy a rendszer örökre egyik vagy másik pártnak kedvezzen" - írja.

Írt arról is, hogy az Egyesült Államokban sokszor akkor következtek be a legnagyobb ívű változások, amikor egyetlen párt adta az elnököt és birtokolta a kongresszusi helyek kétharmadát, például az 1960-as években, Lyndon Johnson elnöksége idején. "De még a legjobb szándékú kormányoknak is szükségük van független felügyeletre" - szögezte le. Példaként Rooseveltet említette, akinek New Deal programja "meghatározta Amerika kilábalását a nagy gazdasági világválságból", más intézkedései azonban bukásra ítéltettek.

Szavai szerint a Fidesz is felismerte, hogy milyen fontos figyelembe venni a kritikákat és aggodalmakat megfogalmazó hangokat, továbbá utalt arra, hogy Pokorni Zoltán alelnök a párt kongresszusán azt mondta, hogy "a legnagyobb veszély, ha azt hisszük, mindenkinél okosabbak vagyunk, és mindent pontosan tudunk". Írását azzal zárja Eleni Tsakopoulos Kounalakis, hogy Magyarország maradjon meg a szabadság és a demokrácia irányában a sarkalatos törvények őszi elfogadása során is.

Korábban az amerikai külügyminisztérium helyettes államtitkára bírált egyes magyarországi intézkedéseket. A tisztviselő szerint aggályos például az, hogy a kormányoldal nem egyeztet megfelelően az ellenzékkel és a civil szervezetekkel. Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője káromkodva fejezte ki nemtetszését Thomas Melia bírálatára. Deutsch Tamás az [origo]-nak adott interjújában azt mondta, hogy félreértik a Thomas Meliára vonatkozó szavait és a Twitter-bejegyzéseit. A teljes interjút itt találja.