Népszabadság: Kártérítést követelnek az államtól a King's City fejlesztői

Sukoró, a King City nevű beruházás tervezettt helyszíne a Velencei-tó partján
Vágólapra másolva!
Százmillió dolláros nagyságrendű kártérítést követelhetnek az államtól a King's City fejlesztői, akik választott bírósághoz nyújtottak be kérelmet a jogvita eldöntésére. A magyar állam már korábban beperelte a céget egy magyar bíróságon a koncessziós szerződés alapján.
Vágólapra másolva!

A Világbank mellett működő, nemzetközi beruházásokat kísérő viták rendezésére hivatott választott bírósághoz fordultak a King's City fejlesztői, és százmillió dolláros nagyságrendű kártérítést követelhetnek az államtól, amely ugyanakkor Magyarországon kétmilliárd forintnál többre pereli a vállalkozókat - írja a Népszabadság hétfői száma. A céget képviselő londoni ügyvédi iroda megerősítette a lapnak, hogy benyújtották a kérelmet a jogvita eldöntésére.

A King's City tulajdonosa, a ciprusi Vigotop Ltd. a közleményében azt írja, hogy a cég képviselői már többször próbáltak találkozni a kormány képviselőivel, hogy a projektről tárgyaljanak, de ezt mindeddig elutasították. Független jogászokra hivatkozva a Népszabadság azt írja, a választott bíróság előbb tárgyalásos megoldásra próbálja rábírni a feleket, és csak ez után tárgyalja az ügyet, illetve állapít majd meg kártérítést, ha jogosnak találja a keresetet.

A Nemzetgazdasági Minisztérium álláspontja szerint a magyar bíróság az illetékes az ügyben, mivel a kaszinókoncessziós szerződést - amelyet az év elején szerződésszegésre hivatkozva a magyar állam felmondott - nem a Vigotoppal, hanem a magyar bejegyzésű King City Kft.-vel kötötték. A Népszabadság ugyanakkor emlékeztet arra, hogy a magyar cég tulajdonosa a Vigotop.

A magyar állam is perel a koncessziós szerződés alapján, amely kötbért ró a nyertes cégre, ha mégsem valósítja meg a kaszinót. A kötbért a cég nem fizette ki, mert szerinte az állam szabálytalanul mondta fel a koncessziót. Az NGM a meghiúsulás miatt 900 millió, késedelem miatt pedig 1,2 milliárd kötbért követel. Ebben az ügyben augusztus végén tartanak soron kívüli tárgyalást.

King's City néven másfél milliárd eurós, azaz több mint 400 milliárd forintos turisztikai beruházást tervezett Sukorón egy amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektető csoport. A kaszinó helyszínéül szolgáló állami területhez 2008 júliusában a befektető úgy jutott hozzá, hogy cserébe Pest megyei ingatlanokat ajánlottak fel.

A befektetőt képviselő KC Bidding Kft. 2009 októberében kaszinó üzemeltetésére vonatkozó koncessziós szerződést kötött a Pénzügyminisztériummal. A koncessziós szerződést az Orbán-kormány bontotta fel idén januárban, arra hivatkozva, hogy a befektető megszegte a szerződést. Az ügyben hűtlen kezelés gyanúja miatt 2009 áprilisa óta nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség. Az ügyészség gyanúja szerint az ingatlancsere során az állami földeket alul-, a befektetőét pedig felülértékelték, így a gyanú szerint 1,3 milliárd forint kár érte az államot.