Jogtalanul figyeltette volt beosztottját egy áruház az ombudsman szerint

Vágólapra másolva!
Egy áruház rögzítette, hogy volt beosztottja kivel, mennyi ideig beszélgetett a bolt területén. Jóri András adatvédelmi biztos úgy foglalt állást, hogy a jogellenesen gyűjtött és kezelt adatokat azonnal törölni kell.
Vágólapra másolva!

Jóri András adatvédelmi biztos panasz nyomán vizsgálta egy áruház adatkezelését. A cég biztonsági őrei ugyanis egy korábbi, a céggel munkajogi perben álló munkatársat az áruház területén megfigyelték, és a magatartásáról jelentést készítettek a vezetésnek.

Az adatvédelmi törvény személyes adat kezelését csak akkor teszi lehetővé, ha ahhoz az érintett személy hozzájárult, vagy ha azt törvény elrendelte - emlékeztet közleményében az adatvédelmi biztos. A személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenységről szóló törvény tételesen felsorolja azokat az eszközöket és a hozzájuk kapcsolódó adatkezeléseket, amelyekkel a vagyonőr a megbízó vagyona védelmének érdekében alkalmazhat. A törvény rendelkezései között azonban nem szerepel a védett területre látogató megfigyelése, és az adatgyűjtés a tevékenységéről.

Az áruház - bár a vásárlók által látogatható - nem minősül közterületnek, mert a cég tulajdonában áll, hangsúlyozza az ombudsman. A cégnek azonban nincs joga arra, hogy az áruházak területére belépő személyeket a tudtuk nélkül megfigyelje. Jóri András szerint ezért az áruház adatkezelése jogszerűtlen, és a gyűjtött adatokat haladéktalanul törölni kell.