Lefeszítették a vörös csillagot a dobozi szovjet katonai emlékműről

Vágólapra másolva!
Vasárnapra virradóra ismeretlenek leszedték a vörös csillagot a dobozi szovjet katonai emlékműről, és festékszóróval megrongálták az obeliszket.
Vágólapra másolva!

Ismeretlen tettesek lefeszítették a vörös csillagot a dobozi szovjet katonai emlékműről és "Szabadságot Budaházynak!" feliratokat fújtak rá festékszóróval. A békéscsabai rendőrkapitányság rongálás megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást - írja a Békés Megyei Hírlap internetes oldala. A lap szerint az eset vélhetően vasárnapra virradóan történt, a rendőrség aznap szerzett tudomást a rongálásról.

A dobozi képviselő-testület korábban már kezdeményezte a szovjet katonai emlékmű áthelyezését a temetőbe, az iskola előtti biztonságos közlekedés és a parkolás feltételeinek megteremtésére hivatkozva. Simon István Tamás, a település fideszes polgármestere a lapnak azt mondta, hogy már évek óta keresik a kompromisszumos megoldást az emlékműről. Ennek érdekében tartják a kapcsolatot a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatalával, ezen belül a hadisírgondozó és honvéd kegyeleti osztállyal - tette hozzá.

Klimó Lajosné, a Munkáspárt dobozi alapszervezetének elnöke a Békés Megyei Hírlapnak a rongálás után azt mondta, hogy "azok a szerencsétlen katonák nem önszántukból jöttek felszabadítani, küldték őket". Az elnök szerint az emlékműnek a falu központjában a helye, nem a temetőben.