Beszakadt a födém egy fővárosi lakásban, kilencen megsérültek

Vágólapra másolva!
Kilencen megsérültek, köztük öt gyerek, amikor csütörtök hajnalban leszakadt a födém Budapest  IX. kerületében egy első emeleti lakásban. A balesetet egy engedély nélkül beépített zuhanyozó okozhatta. Egyelőre nem tudni, hogy a ház lakható maradt-e, az ott élő mintegy hetven ember délután tudja meg, hogy ideiglenesen hová költözhet. A lakók szerint a közel kilencvenéves ház nagyon rossz állapotban volt, de a kerület polgármestere szerint egy szakvélemény lakhatónak minősítette.
Vágólapra másolva!

Több mint száz embert mentettek ki a IX. kerületi Kén utcából, ahol csütörtök hajnalban leszakadt a födém egy első emeleti lakásban - közölte a BRFK szóvivője. Horvát Katalin Fanni az [orgio]-nak elmondta, hogy a kimentettek közül hetven embert ideiglenesen a Timót utcában egy középiskolában helyeztek el, a többiek rokonokhoz, ismerősökhöz mentek.

Bácskai János, a kerület polgármestere szerint egy zuhanyozó engedély nélküli beépítése és két acélgerenda hiánya okozhatta a födém leszakadását a Kén utcai lakásban. A házat jelenleg statikus vizsgálja. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétség megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást - közölte a BRFK.

A balesetben kilencen sérültek meg, közöttük négy gyerek és egy csecsemő is. Valics Dezsőnek, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletesének tájékoztatása szerint a gyerekeket a Heim Pál Gyermekkórházba szállították, a felnőttek könnyebben sérültek meg.

Az MTI beszámolója szerint az önkormányzati tulajdonban lévő - az 1920-as, 1930-as években épült - ház lakói már évek óta tartottak egy hasonló balesettől, mert vizesek, penészesek a falak, a pincében áll a víz. Bácskai János polgármester a helyszínen azt mondta, hogy a házat egy szakvélemény lakhatónak minősítette, de a lakók szerint semmilyen vizsgálat nem történt évek óta. A polgármester megígérte, hogy mindent ki fognak vizsgálni.

Egy közvetlenül a lakás fölött lakó fiatalember azt mondta: hajnali fél 4-kor hatalmas robajra ébredtek. Szerinte az alatta lakó család akkor sérült meg, amikor a felnőttek felkapták a gyerekeket és menekülni próbáltak, de a sötétben nem látták az alattuk lévő lyukat, ezért lezuhantak.

A ház lakói - 26 család, összesen 60-70 ember - délután tudja meg, ideiglenesen hová költözhetnek, addig a Timót utcai szakközépiskolában kapnak szállást, ételt, italt. A kisgyerekeseket a Kén utcai óvodában szállásolják el. A polgármester szerint a szakemberek döntik el, hogy a ház lakható maradt-e, később azt is megvizsgálják majd, hogy a tömb többi háza nem veszélyes-e. Mint hozzátette, ha a lakókat véglegesen ki kell költöztetni, akkor is elegendő önkormányzati lakás áll rendelkezésre, kérdés, hogy értékarányban ezek mennyire felelnek meg a Kén utcai lakásoknak. A polgármester azt is elmondta: ezeket a házakat a jövőben szeretnék lebontani.

A lakók csütörtökön egyszer még visszamehetnek a házba, hogy a romlandó ételeket is elhozhassák. Az értékekre rendőrök vigyáznak, akik folyamatosan a helyszínen vannak.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán
További képekért kattintson!

Kisdi Márk Máté, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője a baleset után nem sokkal azt mondta, hogy a helyszínen gázszagot éreztek, de azt vélhetően a födém leszakadása miatt sérült gázcső okozta. Az épületet áramtalanították, és a gázt is elzárták. Barta Ágnes, a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság szóvivője szerint méréseket végeztek a helyszínen érzett gázszag miatt, de azon nem jeleztek semmilyen kritikus értéket.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója az épületbe bejutva azt látta, hogy a lakás egyik helyiségében, feltehetően a konyhában szakadt le a födém. A helyszínen Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitány is megjelent.