"Műhelyteremtő egyéniség" volt Makovecz Imre ismerői szerint

Elhunyt Makovecz Imre kossuth-díjas építész
Vágólapra másolva!
Nem csak művészként, de kultúraszervező és közéleti személyiségként is jelentős szerepet vállalt a magyar közéletben a kedden elhunyt Makovecz Imre építész - mondták róla ismerősei. László Tamás, fideszes képviselő szerint Makovecz rendkívüli dolgokat tett a magyarságért, "anélkül, hogy különösebben magyarkodott volna".
Vágólapra másolva!

Közéleti szerepvállalása építészeti tevékenységéhez mérhető, olyan dolgokat karolt föl, olyan társadalomalakító programokban vett részt, amelyek az egész magyarságra hatással voltak határokon kívül és belül - mondta az [origo]-nak Makovecz Imre építész haláláról László Tamás fideszes képviselő, XV. kerületi polgármester, az építész által alapított Szövetség a Nemzetért Alapítvány elnöke. A Kossuth-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia örökös és gyakorló elnöke kedden hunyt el életének 76. évében.

László Tamás azt mondta, az hogy túlnyomórészt közösségi, gyakran szakrális tereket épített, Makovecz Imre magas szintű közösségi igényéről tanúskodik. "Műhelyteremtő egyéniség", aki "rendkívüli közösségi feladatokat" vállalt fel, a Vándoriskolával, a Kós Károly Egyesüléssel, a határon túli kapcsolatokkal. László Tamás kiemelte a Magyar Művészeti Akadémia megalapítását. Szerinte Makovecz Imre jelentős dolgokat tett a magyarságért, és valóban a magyarság szolgálatát tekintette életcéljának." Makovecz egész életével Ady Enrde sorait váltotta valóra, aki szerint "kis nemzetnek még lélegzetet vennie is radikálisan kell" - idézte a képviselő.

Művészként és kultúraszervező közéleti emberként is kiemelkedő alak volt Makovecz Imre - mondta Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár kedden az MTI-nek. "A 20. század utolsó évtizedeinek legkiválóbb műépítésze volt, azt is mondhatnám, hogy a vonal géniusza, a magyar kultúra kiemelkedő alakja" - mondta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára. Szerinte a "késői korok" aligha fogják érteni, hogy Makovecz Imre miért nem kapott egyetlen jelentősebb megbízást sem Budapesten.

"A sors keserű iróniája, hogy éppen akkor kellett távoznia, amikor kibontakozhattak volna nemcsak művészi, hanem kultúraszervezői képességei is. Életműve ilyenformán minden értelemben beteljesítetlen maradt" - mondta Szőcs arra utalva, hogy az építész által alapított Magyar Művészeti Akadémia idén köztestületté válva az eddiginél jelentősebb szerepet kaphat a magyar kulturális életben. Makovecz Imrét a Nemzeti Erőforrás Minisztérium saját halottjának tekinti.

Az eredetileg 1992-ben alapított, több mint 160 taggal rendelkező Magyar Művészeti Akadémia "a magyar alkotások rangjának" megismertetését tűzte ki célul. Az eredetileg egyesületként működő szervezetet idén tavasszal szervezték át köztestületté, és kapott a költségvetésből százmillió forintot.

Minden munkájában megjelent a magyar szellem és a magyar lélek - írta a halálhírre kiadott közleményében a Fidesz-frakció. Azt írták, Makovecz életműve bizonyítja, hogy "mennyi fér bele egy ember életébe, mennyi mindent megtehetünk egymásért, a nemzetért". Szerintük az építész "Gondolatisága, organikus, emberléptékű építészete azt hirdeti, hogy összetartozunk! Élete és munkássága példa mindannyiunk számára!"

Forrás: MTI/Beliczay László
További képekért kattintson a fotóra!

Az MSZP nevében Mesterházy Attila pártelnök közleményben fejezte ki részvétét az építész halála miatt. "A magyar építészetben egyedi stílust teremtő, világhírű építész munkája külön fejezetet nyitott a magyar építészet történetében éppúgy, mint a nemzetközi iparművészetben" - olvasható a rövid közleményben.

Őszinte részvétét fejezte ki a Jobbik elnöke, Vona Gábor is. "Művei mindig is hazaszeretetről, hagyománytiszteletről tettek tanúbizonyságot. Távozásával a magyar kultúrát pótolhatatlan veszteség érte" - írta közleményében.

A KDNP "korszakalkotó jelentőségű" építészként, "a kulturális nemzetegyesítésért fáradhatatlanul tevékenykedő" művészként említi Makovecz Imrét, aki "nemzeti elköteleződésével, megalkuvást nem tűrő személyiségével példát mutatott mindannyiunknak". A párt külön megemlékezik Makovecznek a kolontári katasztrófa utáni helyreállításban végzett szerepéről.