"Mintha a kazán robbant volna fel" - földrengés volt hajnalban Győr közelében

szeizmográf, földrengés előrejelzés, illusztráció
Vágólapra másolva!
A Richter-skála szerint 3,8-as erősségű földmozgás a katasztrófavédelem szerint nem okozott személyi sérülést, vagy anyagi károkat. A környéken élők felriadtak álmukból, morajlásról, poharak csörömpöléséről számoltak be.
Vágólapra másolva!

Kisebb földrengés volt szerda hajnalban a Győr-Moson-Sopron megyei Kóny és Ikrény térségében. A négy perccel hajnali egy óra előtt történt és a Richter-skála szerint 3,8-es erősségű földmozgást többen érezték, álmukból felébredtek, de károkról nem érkezett bejelentés - közölte az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet Szeizmológiai Obszervatóriuma.

A Kisalföld.hu-nak egy olvasó arról számolt be, hogy hajnali egykor kezdett morajlani a föld, majd egy nagyobb lökés kíséretében elcsendesült. Először arra gondolt, hogy a kazán robbant fel a pincében. Később felhívta falubeli ismerőseit, egyikük azt tapasztalta, hogy remegett a lámpa az éjjeliszekrényen. Egy másik olvasó arról írt Győr egyik városrészéből, hogy lakásukban mozgott az asztal, az ágy, míg egy Dunaszegről érkező beszámoló szerint náluk megcsörrent az üveges szekrény. Győr Nádorváros városrészében egy olvasó szerint először morajlás volt hallható, majd mozgott az ágy, csörömpöltek a poharak.

Magyarország évente 100-120 kisebb földrengést regisztrálnak, amelyek nagy része nem éri el az érezhetőség határát. A rengések gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt 2,5-3-as magnitúdójú, az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okozó földrengésre kell számítani. Jelentősebb károkat okozó rengés 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5,5-6-os magnitúdójú földrengés 40-50 évente pattan ki.

Hajdú Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy személyi sérülésről, anyagi kárról eddig nem érkezett bejelentés, csak arról, hogy észlelték a földmozgást. A katasztrófavédelem ügyeleti szolgálata megkezdte a közműszolgáltatók és a térségben lévő veszélyes ipari létesítmények kiértesítését, illetve monitorozását arról, hogy okozott-e bármiféle üzemzavart a földrengés.

A közműszolgáltatók eddig nem jelezték, hogy emiatt probléma keletkezett volna a víz-, villany- vagy gázellátásban, és eddig még arról sem érkezett visszajelzés, hogy az ipari létesítményeknél történt volna bármilyen rendellenesség. A vasúttól sem érkezett jelzés eddig sínek megrongálódásáról vagy felsővezetékek leszakadásáról - mondta Hajdú Márton.