Romlik a szmoghelyzet, a gyerekek védelmére szólít az ÁNTSZ

levegőszennyezés
A levegőszennyezés még mindig komoly problémát jelent az európai országokban
Vágólapra másolva!
Szerdán tovább romlott a szmoghelyzet az ország több nagyvárosában, emiatt a tisztiorvosi szolgálat óvintézkedésekre szólította a lakosságot. A szmogriadó határértékét már több magyarországi városban is átlépte a szállópor koncentrációja. Csütörtökön ugyan némileg enyhülhet a helyzet, de jelentős változás egyelőre nem várható.
Vágólapra másolva!

Budapesten az összes mérőállomáson átlépte az egészségügyi határértéket a szállópor (PM10) koncentrációja az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) szerda 11 órás adatai szerint. A 75 mikrogramm/köbméteres koncentrációt, azaz a magasabb, tájékoztatási küszöbértéket hét helyen haladja meg a légszennyezettség, de a VIII. kerületi Teleki téren 109 mikrogrammos koncentrációt mértek, vagyis ezen a ponton már túllépte a szmogriadó szintjét a szállópor szintje. További négy mérőállomás adatai is közel állnak ehhez.

A fővárosban szerdán elrendelték a szmogriadó enyhébbik, tájékoztatási fokozatát. Ehhez a vonatkozó szabályok szerint annak kellett teljesülnie, hogy két egymást követő napon is legalább három budapesti mérőállomáson haladja meg a 75-ös küszöbértéket a PM10 koncentrációja, valamint, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint az időjárás változására - például egy tisztító hatású szélviharra - ne legyen esély. Mivel mindez teljesült, a Fővárosi Önkormányzat megtiltotta a kerti hulladék és az avar égetését. Erről bővebben itt olvashat.

Az időjárási előrejelzések szerint ugyan a szél megélénkülése miatt némi enyhülés bekövetkezhet csütörtökön, de jelentős változás nem várható a következő napokban.

A tájékoztatási küszöb feletti értéket mutattak a mérőállomások az ország összesen 16 városában is. Ezek a városok a következők: Győr, Esztergom, Ajka, Devecser, Várpalota, Dunaújváros, Pécs, Tököl, Százhalombatta, Vác, Miskolc, Sajószentpéter, Kazincbarcika, Putnok, Nyíregyháza, Debrecen. Szerda délután a székesfehérvári önkormányzat közölte, hogy a polgármester ott is elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

A legrosszabb levegő a szerdán 11 órás adatok szerint Pécsett volt, ahol az egyik mérőállomás 119,9 mikrogramm/köbméteres értéket mutatott, és a másik is 100 közelébe került. Szállóporral nagyon szennyezett a levegő ezen kívül Nyíregyházán (111,8) és Várpalotán (110,7) is. A szmogriadó küszöbértéke közelébe került Kazincbarcika (95,4), Devecser (95,2), Tököl (92,3) és Vác (90,6) légszennyezettsége is. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet szerda délutáni közleménye szerint több nagyvárosban is tovább romlott délutánra a levegő, és már Várpalotán is átlépett a legmagasabb, négyes szintre a szálló por koncentrációjának értéke.

A szmogriadóval foglalkozó kormányrendelet a porszennyezettségben három határértéket határoz meg: az egészségügyi határérték a szállópor esetén 50 mikrogramm/köbméter, tájékoztatási szint 75, a riasztási szint pedig 100 mikrogramm köbméterenként. A magasabb levegőszennyezettség a kisgyermekek, az idősebbek és a betegek, különösen a krónikus légúti betegségben szenvedők egészségét veszélyezteti, nekik lehetőleg kerülniük kell a szabadban való tartózkodást. A tájékoztatási szint átlépésekor a lakosság figyelmét fel kell hívni a levegő szennyezettségére, a riasztási szint tartós átlépése pedig szmogriadóhoz vezethet.

Szmogriadót akkor kell elrendelni, ha a riasztási szintet legalább két mérőállomáson, két napon át meghaladja a szállópor koncentrációja, és ha fennáll a veszély, hogy a légszennyezettség tartósan túllépi a határértéket. Budapesten a szmogriadóhoz három mérőállomás adataira van szükség, kisebb városok esetében pedig, ahol csak egy mérőállomás van, annak az adatait kell alapul venni. Szmogriadó esetén a városok életbe léptetik saját szmogriadótervüket, amelyben szerepelhet például az autóforgalom korlátozása vagy lehetőség szerint alacsonyabb kéntartalmú tüzelőanyagok használatának az előírása.

Az ÁNTSZ tanácsai szerint a szmogriadó által érintett városokban élők számára érdemes kerülni a sétát a forgalmas útszakaszok környékén. A tisztiorvosi szolgálat javaslatai szerint kerülni kell a gyerekekkel a szabadtéri programokat, a kerékpározóknak pedig érdemes a munkavédelmi üzletekben beszerezhető porvédő maszkot viselniük. A szellőztetésre ezekben a napokban a déli órák a legalkalmasabbak, mert ilyenkor kevesebb a fűtésből keletkező égéstermék a levegőben.

A szmogriadóval és a légszennyezettséggel kapcsolatos híreinket folyamatosan követheti ezen az oldalon. Ebből a cikkből pedig megtudhatja, hogyan hat a szervezetre a szállópor.