Bajnai: Magyarország kifelé halad Európából

Vágólapra másolva!
A volt miniszterelnök szerint az ország ma nagyobb bajban van, mint a 2008-ban kitört válság idején. Bajnai Gordon szerint csak akkor van esély az IMF-megállapodásra, ha a kormány megreformálja a közösségi közlekedést, az állami vállalatok támogatását, és hatékonyabbá teszi a közszférát. A volt kormányfő szerint csökkenteni kell a bérterheket az alsó jövedelmi szegmensben, és ki kell vezetni a különadókat.
Vágólapra másolva!

Hosszan elemzi Magyarország gazdasági és politikai helyzetét Bajnai Gordon volt miniszterelnök a Haza és Haladás Közalapítvány blogján. A volt kormányfő szerint a jelenlegi kormány szétverte a demokráciát, az államcsőd felé sodorja a magyar gazdaságot, szerinte Magyarország kifelé halad Európából.

Bajnai Gordon alapítványa blogján hétfőn azt írta, hogy szerinte kormányváltás akkor lehet, ha választható alternatíva szerveződik a politikai palettán, és szerinte csak akkor lesz értelme, ha az új kormány képes a jó kormányzásra.

A volt miniszterelnök szerint Magyarország ma súlyosabb helyzetben van, mint a 2008-as válság kitörését követő első hullámban volt. Bajnai szerint a válság legfontosabb oka a hatalmi szempontoknak alárendelt, inkompetens gazdaságpolitika.

Bajnai szerint az IMF-fel aláírandó készenléti hitel az egyetlen reális módja a csőd elkerülésének. A volt miniszterelnök szerint az IMF és az Európai Bizottság aktív segítségére szorulni nem siker. Ez minden esetben a kudarc beismerése - így volt ez 2008-ban is - írja Bajnai.

Bajnai szerint csak akkor van esély az IMF-megállapodásra, ha a kormány megreformálja a közösségi közlekedést, az állami vállalatok támogatását, és hatékonyabbá teszi a közszférát. A volt kormányfő szerint csökkenteni kell a bérterheket az alsó jövedelmi szegmensben, és a különadók kivezetésével vonzóvá kell tenni az országot a külföldi tőke és hitel számára.

A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítványt Bajnai Gordon hozta létre tavaly májusban, az alapítványnak tagja Hegedüs Dóra volt miniszterelnöki kabinetfőnök, Szigetvári Viktor volt kabinetfőnök, valamint Oszkó Péter volt pénzügyminiszter is.