Hamis adatokat használt az eltűnt lányát kereső nő

Vágólapra másolva!
A hatóságok előli bujkálása buktatta le azt a nőt, aki az egyik Costa Concordián utazó magyar eltűnését jelentette be. A nő nem ment el a Külügyminisztériummal való találkozóira, ezért keresni kezdték, ekkor derült ki, hogy az állítólagos lánya eltűnését bejelentő nő egy három éve elhunyt személy adatait adta meg a sajátjaként. 
Vágólapra másolva!

Nem ment el hatóságokkal megbeszélt találkozóira, ezért vált gyanússá az a nő, aki a Costa Concordia balesete után bejelentette, hogy lánya is a felborult hajón van - mondta az [origo] megkeresésére Tóth József, a Külügyminisztérium sajtóosztályának vezetője. A Külügyminisztérium hétfői közleménye szerint kérdésessé vált egy eltűnt magyar nőre vonatkozó bejelentés hitelessége. A közlemény szerint a bejelentést tevő személyről kiderült, hogy egy három éve elhunyt személy adatait adta meg sajátjaként a bejelentéskor.

Tóth József szerint a bejelentést tevő a baleset utáni vasárnap, e-mailben jelentkezett a római magyar nagykövetségen, hogy a balesetet szenvedő hajón volt a lánya. A bejelentő ekkor sajátjaként egy három éve elhunyt nő adatait adta meg, az ügy pedig a további adatbekérés után az olasz hatóságokhoz került.

Közben a magyar Külügyminisztérium, miután az eltűntként bejelentett személy nem szerepelt a hajó utaslistáján, telefonon többször is beszélt az állítólagos anyával, akit többször is behívtak a minisztériumba, ahol sosem jelent meg, sőt egy idő után már telefonon sem volt elérhető. Ezt követően kezdték el keresni a bejelentőt, akiről ekkor derült ki, hogy a megadott adatai szerint már három éve halott - mondta Tóth József.

A Külügyminisztérium vizsgálja az ügyet, és a hétfői közlemény szerint indokolt esetben feljelentést is hajlandók tenni a hamis adatokkal szolgáló bejelentő ellen. A nyomozás már kiderítette, hogy valóban anya-lánya viszony van az adatok szerint az állítólagosan eltűnt lány, valamint az anya bejelentett adatai között, de amíg az anya már három éve halott, addig a lányról nem tudni, hol van, akár az is elképzelhető, hogy valóban a hajón tartózkodott potyautasként.

Az ügyészség szerint nem csak a kapitány felelős

Az olasz ügyészség szerint nemcsak a kapitányt, hanem az őt kiválasztó munkaadót is felelőség terheli: bár Francesco Schettino kapitány vezette a szikláknak az óceánjárót, de a nem megfelelő evakuálásért, a hatástalan biztonsági előírásokért, a rosszul működő mentőcsónakokért a Costa Crociere hajótársaság a felelős - közölte Beniamino Deidda toszkán főügyész, a hajószerencsétlenség okait tisztázó ügyészcsoport vezetője. A megjelent olasz sajtóhírekkel szemben a kapitányon végzett kábítószerteszt végleges eredményei még nem ismertek. A szakértői vizsgálatot január 26-án folytatják.

A grossetói ügyészségen pénteken hallgatják meg Ciro Ambrosio másodtisztet és Domnica Cermontant is, azt a 25 éves moldáviai állampolgárt, aki elmondása szerint a kapitány vendégeként a parancsnoki hídon tartózkodott a zátonyra futás pillanatában.

Kedd délelőtti sajtótájékoztatóján Franco Gabrielli, a polgári védelem vezetője elmondta, hogy a hajóroncsban maradt áldozatok keresése tovább folytatódik. A január 13-án este bekövetkezett szerencsétlenség óta 15 áldozatot találtak. A Costa Concordia 17 tartályában levő üzemanyag szivattyúzása megfelelő időjárási viszonyok között huszonnyolc munkanapot vesz igénybe. Elsőként azt a hat tartályt ürítik ki, amely az üzemanyag felét tartalmazza. A hajóról a tengerbe került hulladék és személyes tárgyak összeszedése a Costa Crociere feladata, az erről szóló tervet a hajótársaság szerdán adja át a polgári védelemnek - jelentette be Gabrielli hozzátéve, hogy a jelenleg a Giglio partjanál úszó olajfoltok a hajó étterméből szivárogtak a vízbe.