Mark Palmer: Megrontotta a hatalom Orbán Viktort

Orbán Viktor interjút adott
Vágólapra másolva!
Még erőteljesebb lépésekre számíthat Orbán Viktor, ha tovább halad a rossz irányba - mondta a Népszabadságnak Mark Palmer, az USA korábbi budapesti nagykövete. A rendszerváltás idején Budapesten szolgáló diplomata közölte, nagyon tisztelte az akkor a demokráciáért harcoló Orbánt, de most úgy azt mondta róla, "a hatalom romlottá tesz".
Vágólapra másolva!

Egy XIX. századi brit történész szavaival jellemezte Orbán Viktor miniszterelnököt és a Fideszt Mark Palmer, az USA korábbi budapesti nagykövete egy, a Népszabadságnak adott interjújában, amely a lap internetes honlapján jelent meg január elsején. "A hatalom romlottá tesz, és az abszolút hatalom abszolút mértékben tesz romlottá, a nagy emberek majdnem mindig rossz emberek" - idézte az interjúban az amerikai diplomata Lord Acton angol történészt.

A nagyköveti tisztséget 1986 és 1990 között betöltő Palmer szerint minden politikusra igaz, hogy ha megtehetik, visszaélnek a hatalmukkal, és jelenleg a Fidesz is ezt teszi. Előzőleg azonban megjegyezte, annak idején nagyon tisztelte Orbánt, amiért vezető szerepet játszott a demokrácia győzelmében Magyarországon, és ki is állt érte az USA-ban. Azt mondta, a tisztelet a mai napig megvan, de már nem érti őt.

A másokkal közösen a Szabad Európa Rádió újraindítását kezdeményező egykori nagykövet beszélt arról is, hogy szerinte realitás Magyarország elszigetelődése, és megjegyezte, Magyarországot emiatt a legjobb barátai féltik. Azt mondta, az sem elképzelhetetlen, hogy az országot kidobják az Európai Unióból, és közölte, ha Magyarország Oroszországtól akar függeni, akkor jó úton halad abba az irányba.

A jelenlegi kormány intézkedéseit ért amerikai bírálatok motivációiról azt mondta, az USA-nak az a kedvező, ha minél több ország tekinthető liberális demokráciának a világban, és mivel ez elemi érdekük, nem veszik félvállról Közép-Európa visszaesését.

Palmer szerint manapság az intézményrendszerek, a sajtó, az igazságszolgáltatás, a szakszervezetek hordozzák a nemzeti szuverenitást, amely Magyarországon sérül, példaként említette a Klubrádió bezárását. Azt mondta, az ország ugyanoda tért vissza, amely ellen annak idején mint budapesti nagykövet dolgozott.

Párhuzamot vont a jelenlegi magyarországi helyzet és a Hitler németországi hatalomátvételét megelőző weimari köztársaság között. Azt mondta, nem tudja, Orbán képes lesz-e rá, hogy elismerje és kijavítsa stratégiai hibáit, de megjegyezte, ha tovább halad a rossz irányba, újabb, még erőteljesebb lépések történnek majd a megállítására.