Hol vannak Matolcsy egykulcsos gyerekei?

születések, Matolcsy György szerint nőtt a születések száma, gyermekvállalás, Újszülöttek fejhallgatón zenét hallgatnak egy  szülészeti magánintézetben 2007. január 3-án, Kassán
Vágólapra másolva!
Matolcsy György szerint az egykulcsos adó megmozgatta a magyar családok fantáziáját, és feltüzelte gyerekvállalási kedvét, ezért született tavaly év végén több gyerek, mint egy évvel korábban. Az [origo] által megkérdezett demográfusok nem tudják az okot, de nem hisznek a miniszter magyarázatában. Ráadásul hiába született az elmúlt néhány hónapban több gyerek, még mindig fogy a magyar.
Vágólapra másolva!

Az egykulcsos, családi adókedvezménnyel kiegészített adórendszer növelte a születések számát - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a parlamenti meghallgatásán csütörtökön. Matolcsy szerint az elmúlt év utolsó hónapjainak "születési tendenciája" az adórendszer pozitív hatásaira utal.

A miniszter később, kérdésre kifejtette: tudja, hogy a kedvezményes adórendszer csak 2011. január 1-én lépett életbe, és tisztában van azzal is, hogy a terhesség időtartama 9 hónap, de a kormány már 2010 nyarán tett bejelentéseket a tervezett kedvezményekről, és már "a bejelentések megmozgatták a családok fantáziáját", ezért lehet, hogy 2011 év végén már látszott az új adórendszer hatása a születések számában.

Fotó: Nagy Attila [origo]
Matolcsy a csütörtöki meghallgatáson

Magyarországon harminc éve folyamatosan és egyre gyorsuló ütemben csökken a lakosság száma, évente egy kisvárosnyi ember tűnik el. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a csökkenés 1980-ban kezdődött, akkor 10 millió 709 ezren éltek az országban. A legfrissebb, szerdán publikált gyorsjelentés szerint november végén 9 millió 960 ezren éltek Magyarországon, azaz az elmúlt harminc évben eltűnt nyolcszázezer ember. (A népességfogyásról, annak lehetséges okairól és várható következményeiről ebben a korábbi cikkünkben olvashat részletesen.)

Bizonyára lelövik a gólyákat

A népességfogyás tavaly január és november között sem állt meg, sőt még gyorsult is az előző év azonos időszakához képest, a 11 hónap alatt 36 500 emberrel lett kevesebb az országban. Az év elején, az első négy-öt hónapban különösen nagy, több mint tízszázalékos volt a születések számának visszaesése. Az év második felében ugyanakkor megfordult a tendencia, és valóban több gyerek született, mint az előző év azonos hónapjaiban. Június volt a fordulópont: akkor 7323 gyerek született, ami 149-cel több, mint egy évvel korábban. Augusztusban volt a csúcs, akkor egy hónap alatt 452 gyerekkel született több, mint egy évvel korábban.

"Nem tudjuk, hogy mi az oka a növekedésnek, de nem hiszem, hogy az egykulcsos adórendszer vagy a családi adókedvezmények" - mondta az [origo]-nak Kamarás Ferenc, a Központi Statisztikai Hivatal munkatársa. Kamarás szerint a KSH nem vizsgálja, hogy milyen okok húzódnak a trendek mögött, és bár kétségtelen, hogy volt növekedés, évek kellenek ahhoz, hogy a tartós hatásokat mérni tudják. "Ha van is hatása az új adókedvezményeknek a születések számára, azt inkább az ez évi adatok mutatják majd meg" - mondta.

Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Katona Tamás demográfus szerint az elmúlt hónapok statisztikai adataiból semmilyen következtetést nem lehet levonni. "A politikusok szeretnek ezekre az adatokra hivatkozni. Amikor 1995-ben a Bokros csomag után egy ellenzéki képviselő a megszorításoknak tulajdonította, hogy kevesebb gyerek születik, egy újságíró megkérdezte tőlem, hogy mi az oka a csökkenésnek. Csak annyit tudtam mondani, hogy bizonyára lelövik a gólyákat" - mondta a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetője, aki szerint egy-két hónap adatai alapján bármit mondani épp annyira komoly, mintha délután megkérdezé egy kórházban, hány gyerek született aznap, és ebből az egy adatból vonna le következtetéseket.

Törvényekkel segített gyermekáldás

Katona szerint csak a születések számát soha nem is érdemes vizsgálni, a tendenciákat kell vizsgálni, például azt, hogyan alakul a gyerekvállalási hajlandóság 2-3 év alatt. Hozzátette, hogy azt is meg kell nézni, hogy egyáltalán azokban a családokban születtek-e meg a gyerekek, amelyek tudtak élni a kedvezményekkel. Ugyanakkor hangsúlyozta: hiába nőtt 2011 végén a születések száma, továbbra is csökken a népességszám, és míg az elmúlt években 100 ezer körüli gyermek született, 2010-ben már 90 ezerre csökkent ez a szám, és 2011-ben várhatóan még ennél is kevesebb lesz 6-8 százalékkal. Katona szerint ennek az okait érdemes és kell vizsgálni, hogy meg lehessen állítani a népességfogyást.

Forrás: KSH
Így alakult a népesség az elmúlt két évben - Forrás: KSH

Orbán Viktor már első kormányzása idején is kiemelt célnak tartotta a népességfogyás fékezését vagy megállítását, és ezt a célt már a 2010-es kormányváltás óta is többször hangoztatta. Az európai uniós elnökség idején informális tanácskozásra hívta Gödöllőre az uniós népesség- és családügyi minisztereket is, hogy "működő" ötleteket kérjen, mit tehetne a kormány a népességfogyás megállítására.

A kormánypártok most is kiemelt feladatuknak tekintik a népességfogyás megállítását. Ezt hivatott serkenteni a tavaly bevezetett családi adókedvezmény, amelynek az a lényege, hogy a gyerekek számával nő az elérhető adókedvezmény mértéke. A családjogi törvényt előkészítő kisebbik kormánypárt, a KDNP képviselői szerint az új családjogi kódex is segíti majd a gyermekvállalást, felmerült például, hogy bizonyos kedvezmények csak két gyerek után járjanak a családoknak, mert az első gyerek megszületésével sok családban nincs gond, ez azonban nem elég a népességszám növeléséhez.