Pénteken érkeznek haza az etiópiai támadás magyar túlélői

Terrortámadás, Etiópia, Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) vezetője és Szijjártó Péter sajtótájékoztatót tart a parlamentben
Vágólapra másolva!
Pénteken menetrend szerinti repülőjárattal érkezik haza az a három magyar, aki túlélte a szerdai etiópiai támadást. A két holttestet a jövő hét elején tudják hazaszállítani Magyarországra. Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ vezetője szerint egyelőre nem lehet tudni, miért végezték ki az embereket az etiópiai tábor közepén.
Vágólapra másolva!

"Egyértelműen túszszedő akció volt, a szegény környéken a fő kereseti forrás az emberrablás, de nem tudjuk, miért történtek kivégzések" - mondta sajtótájékoztatóján a szerdai etiópiai támadásról Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) vezetője. A támadásban két magyar meghalt, a három helyszínen lévő magyar egyike pedig megsérült.

Hajdu szerint ő nem lőtt sebeket szerzett, hanem menekülés közben egy szakadékba ugrott, és csípőzúzódást szenvedett. "Biceg, de nagy valószínűséggel vállalja a hazautazást" - mondta a TEK vezetője. A másik két magyar túlélő Hajdu szerint "nehéz pszichikai állapotban van", jelenleg pszichológusok foglalkoznak velük, a TEK munkatársai a kórházban is ott vannak a sérült mellett. A magyarok pénteken egy menetrend szerinti repülőjárattal térhetnek haza Magyarországra, a két holttestet pedig a vizsgálatok miatt a jövő hét elején tudják hazaszállítani.

Hajdu János a támadás részleteiről annyit árult el, hogy a táborban az alvóhelyükön támadták meg az embereket a terroristák, és ezután "szabályos kivégzés történt a tábor közepén". Mint mondta, a terroristák egy embert azonnal kivégeztek - hogy az első áldozat magyar, német vagy osztrák állampolgár volt-e, Hajdu János nem tudta megmondani -, négyet pedig menekülés közben lőttek le.

Kérdésre válaszolva azt mondta: nagy valószínűséggel nem voltak fegyveres őrök a turistacsoport mellett, így tűzharcról sem tudnak. A TEK vezetője szerint a támadók német túszokat is szedtek, akikért várhatóan váltságdíjat fognak követelni.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az etiópiai Addisz-Abebában van Magyarország kenyai nagykövete is, hogy segítsen a túlélőknek, illetve részt vegyen a holttestek azonosítása után szükséges eljárásokban.