Csalással vádolt brit üzletembereket adnak ki Magyarországnak

Vágólapra másolva!
Két csalással vádolt brit üzletembert ad ki Magyarországnak Nagy-Britannia. A vádlottak ügyvédjei szerint a két férfi kiadatása ütközik a brit joggal, és az Európai Unió szabályai szerint történt.
Vágólapra másolva!

Két csalással vádolt brit üzletembert ad ki kedden Magyarországnak Nagy-Britannia - írja a brit Daily Mail hétfőn. Michael Turner és Jason McGoldrick a hét évvel ezelőtti ügy miatt már korábban négy hónapot ült előzetes letartóztatásban Magyarországon, akkor a 30 éves Turner egy meghallgatáson nehezményezte, hogy bilincsbe verve, "mint egy kutyát" vitték el a budapesti repülőtérről. A lap szerint az ilyen eljárás a brit törvények alapján nem lehetne lehetséges.

A hét évvel ezelőtti ügyben Turner és McGoldrick hitelezőik felé 18 ezer fontos tartozást hagytak hátra Magyarországon, miután vállalkozásuk csődbe ment, a brit lap szerint az ilyen ügyeket polgári bíróságon szokás Nagy-Britanniában kezelni. Turner és McGoldrick ügyvédjei hangsúlyozták, hogy a két brit állampolgár kiadatása ütközik a brit joggal, és az európai uniós jog alapján történt.

Az egyik brit férfi ügyvédje szerint a magyar hatóságoknak nincs elegendő bizonyítékuk védence megvádolásához, ennek ellenére mégis megtartják a tárgyalást. A brit lap szerint Michael Turner korábban már felajánlotta, hogy visszafizeti a pénzt, azonban erre nincs lehetősége, amíg bűnösnek nem találják, vagy el nem ítélik. A férfi ügyvédje szerint az emberi jogok mögé bújó külföldi bűnözők nagyobb védelemben részesülnek, mint a kiadatással szembenéző brit állampolgárok.