Nyílt levélben kér segítséget Mesterházytól a Fidesz EP-frakciója

Orbán Viktor, Brüsszel
Vágólapra másolva!
Arra kéri a Fidesz európai parlamenti frakciója Mesterházy Attila MSZP-elnököt, hogy a párt EP-képviselői ne támogassanak egy olyan EP-határozattervezetet, amely Magyarországra nézve súlyos következményekkel járna. A tervezet több ponton elítélia magyar kormány tevékenységét, és olyan szankciók megfontolását is javasolja, amelyek miatt Magyarország elveszíthetné a szavazati jogát az EU-ban. A benyújtók között két MSZP-s politikus is van.
Vágólapra másolva!

Kedden az Európai Parlament (EP) baloldali frakciói benyújtottak Brüsszelben egy határozattervezetet, amely több ponton elítéli Magyarországot, illetve a kormány politikáját, törvénykezését. A benyújtók között van Göncz Kinga és Tabajdi Csaba is, két MSZP-s EP-képviselő. (A határozattervezet itt érhető el.) A tervezettel kapcsolatban a Fidesz EP-frakciója - illetve Gyürk András, a képviselőcsoport delegációvezetője - nyílt levelet írt Mesterházy Attila MSZP-elnöknek.

"A határozat Magyarország önrendelkezését súlyosan sértő pontokat tartalmaz, és kilátásba helyezi a Lisszaboni Szerződés hetedik cikkelyének alkalmazását is. Ön is tudja, hogy a hetedik cikkely alkalmazása esetén Magyarország elveszítheti a szavazati jogát, és veszélybe kerülhet több ezermilliárd forint uniós támogatás is. Felesleges hangsúlyoznunk, hogy ez milyen drámai következményekkel járna hazánk számára" - olvasható a nyílt levélben.

A levél szerint annak ellenére fogalmazták meg a baloldali brüsszeli képviselők a tervezetet, hogy jól tudják, az Európai Bizottság és a magyar kormány között hivatalos párbeszéd zajlik az egyes magyar törvények módosításáról. "Meg sem várva ennek a párbeszédnek az eredményét az állásfoglalás úgy fogalmaz meg ítéletet, hogy a tárgyalás még véget sem ért. Ez a koncepciós perek gyakorlatára jellemző eljárás" - jelenti ki Gyürk a levélben.

A Fidesz-frakció arra kéri Mesterházyt, hogy szólítsa fel Göncz Kingát és Tabajdi Csabát, ne támogassák a hetedik cikkelyről rendelkező határozatot, egyúttal lépjen fel határozottan annak érdekében, hogy a parlament baloldali erői vonják vissza az állásfoglalást. Ha az EP elfogadná a határozatot - a szavazás csütörtökön lesz -, az árt Magyarországnak és Gyürk szerint erősítheti az EU-val szembeni itthoni fenntartásokat.

Az MSZP az [origo]-nak későbbre ígért reakciót a nyílt levélre.