Vágólapra másolva!
Pénteken reggel hirdet ítéletet a Fővárosi Törvényszék az erzsébetvárosi ingatlanügyben, amelyben a VII. kerület egykori erős embereinek sorsa dől el. A feltételezett csalássorozat vádlottjai között Hunvald György egykori MSZP-s kerületi polgármester mellett más szocialista, SZDSZ-es és fideszes politikus is van. A tét sok év börtön és sok százmillió forint.
Vágólapra másolva!

Pénteken hirdetnek első fokú ítéletet a Hunvald-ügyben, így akár pont kerülhet az utóbbi évek egyik legnagyobb önkormányzati vagyont érintő ingatlanos csalássorozatának a végére. Eldőlhet, hogy Erzsébetváros egykor vezetői - akik közül többen ülnek a vádlottak padján - megpróbálhatják-e újrakezdeni az életüket vagy huzamosabb időre börtönbe kerülnek.

A Hunvald-ügy 2010 novemberében érkezett a Fővárosi Bíróságra (ma Fővárosi Törvényszék a neve), 2011 áprilisában kezdte el tárgyalni a bíróság, eddig összesen 62 tárgyalást tartottak, meghallgattak 68 tanút, két szakértőt, az iratanyag mintegy ötvenezer oldal. A vádlottakat olyan ismert ügyvédek képviselik, mint Bárándy Péter, Zámbó Gyula vagy Zamecsnik Péter.

Az ügyben a vádirat alapján nem Hunvald György egykori erzsébetvárosi MSZP-s polgármester a legfontosabb szereplő, hanem az elsőrendű vádlott Gál György, aki az SZDSZ színeiben korábban az önkormányzat gazdasági bizottságát vezette. A vád szerint ő egy vállalkozóval, az ügyben csak tanúként szereplő Nagy Györggyel együtt talált ki és működtetett olyan ingatlanspekulációs rendszert, amelyben értékes belvárosi házakat áron alul adott el az önkormányzat magyar magánszemélyeknek és cégeknek, akik ezután külföldi befektetőknek adták tovább, jóval magasabb áron. (Nagy György azóta első számú gyanúsítottból a vád koronatanúja lett - az ingatlanügy titokzatos kulcsfigurájának portréját itt olvashatja el.)

A hasznot az önkormányzat soha nem látta, ellenben például Gál - a vádirat szerint - összesen 366 millió forint vesztegetési pénzt kapott azért, hogy segítsen a megfelelő cég kezére játszani az ingatlanokat. Mindezzel az ügyészség szerint a gyanúsítottak összesen 603 millió forint kárt okoztak az önkormányzatnak, és további 1,7 milliárd forint kár okozását kísérelték meg. Ebből a cikkből kiderül, hogyan épült fel és működött csaknem két éven át az ingatlanspekulációs rendszer.

Az ingatlancsalások közben - a vádirat szerint - kisebb súlyú bűncselekmények is történtek az önkormányzat körül, ezek az erzsébetvárosi vezetők közbenjárása nélkül nem valósulhattak volna meg: így kisebbségi referens lett egy szeretőből, vállalkozás-szervezési tanácsadó egy kozmetikusból, milliókat tett zsebre egy fideszes kocsmatulajdonos (aki most Mexikóban bujkál), ingyen telefonálhatott egy MSZP-s parlamenti képviselő, kámforrá vált a fontos emberek kocsijára feltett kerékbilincs. A vádirat erre vonatkozó részeiről itt olvashat bővebben.

Az éveken át tartó nyomozás után Gál Györgyöt végül - többek között - üzletszerűen, bűnszervezetben és folytatólagosan elkövetett csalással és vesztegetéssel vádolták meg. A házak eladásában történt közreműködésen túl az ügyészség szerint felelős saját ismerőseinek történt lakáskiutalásokért és fiktív tanácsadói szerződésekért is, ezek is jókora összegekkel károsították meg az önkormányzatot. A volt kerületi polgármester Hunvald György a másodrendű vádlott, az ő rovására írnak az ingatlanügyeken kívül - amelyeknek eladásában a vádirat szerint ő is szerepet játszott - ötrendbeli hűtlen kezelést, négyrendbeli okirat-hamisítást, ötrendbeli hivatali visszaélést, és hivatali vesztegetést is. A vádiratban fiktív tanácsadói szerződések, hivatali telefonok jogellenes használata, és barátoknak kiutalt önkormányzati lakások bukkannak fel a neve mellett.

A 121 oldalas vádiratot számos kritika érte a tárgyalások során. Több védő bírálta, hogy az ügyészség anélkül kéri az ügyben a bűnszervezetben elkövetés minősítést - ami, jelentősen súlyosbíthatja a vádlottak büntetését -, hogy részletesen megjelölte volna, mit, miért tart bűnszervezetnek, és egyáltalán, a vádlottak közül kik voltak a tagjai. Feltehetően ennek köszönhető, hogy az első fokon eljáró bíró az eljárás elején megszüntette az akkor már évek óta előzetesben lévő Hunvald és Gál letartóztatását, amelyet az ügyészség csak fellebbezéssel tudott megakadáylozni. Hunvald összesen két és fél évet, Gál hármat töltött előzetes letartóztatásban, jelenleg pedig házi őrizetben vannak.

A tárgyalások során Hunvald és Gál is jórészt tagadta bűnösségét vagy felelősségét az ingatlanügyekben. A védelem szerint az akkori körülmények között az önkormányzati tulajdonú házakat a lehető legjobb áron értékesítették. Gál tagadta azt is, hogy kenőpénzt fogadott volna el Nagy Györgytől, akinek tanúkénti szavahihetőségét végig vitatta a védelem.

A törvény szerint az ügyben a főbb vádlottakra öttől húsz évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Az ügyész korábban, vádbeszédében a középmértéket, azaz 12,5 évet meghaladó büntetések kiszabását indítványozta. Ezt azzal indokolta, hogy "csak ilyen súlyú büntetéseknek lehet visszatartó erejük a vádlottak, illetve mindazok esetében, akik hasonlóan gondolkoznak". Ugyanakkor szerinte több vádlott esetében enyhítő körülmény, hogy kisgyermek eltartásáról gondoskodnak, idős korúak, illetve, hogy büntetlen előéletűek voltak, ugyanis az ügyész szerint "a mai világban értékelni kell, hogy valaki ilyen hosszú ideig nem került összeütközésbe a törvénnyel".

Az ügyben korábban számos stróman is vádlottként szerepelt - akik az ingatlanok adásvételéhez adták a nevüket, hogy a valódi tulajdonosi háttér homályban maradhasson -, de az ő ügyükben tavaly decemberben külön elsőfokú ítélet született. A büntetés főként próbára bocsátás, megrovás és pénzbüntetés volt, tízen nem fellebbeztek, úgyhogy az ő esetükben jogerőssé vált a Vincze Piroska vezette bírói tanács döntése.

Vádlottak, vádak

Az elsőrendű vádlott Gál Györgyöt többek között üzletszerűen, bűnszervezetben és folytatólagosan elkövetett csalással és vesztegetéssel vádolják. Az ügyészség szerint részt vett ingatlanok eladásában, szabálytalan lakáskiutalásokban és fiktív tanácsadói szerződések megkötésében. Hunvald György a másodrendű vádlott, őt is az önkormányzati ingatlanok értéken aluli eladásával vádolják, de a terhére rónak még hűtlen kezelést, okirat-hamisítást, hivatali visszaélést és vesztegetést is. Ugyancsak vádlott az SZDSZ-es Kardos Péter, ő is fontos figura volt a kerületben, a pénzügyi bizottságot vezette. Többek között csalással, vesztegetéssel, közokirat-hamisítással vádolják. Vádlott még az érintett ingatlanok értékét felbecsülő, K. Lajos, ő fél évig volt előzetesben. Több vállalkozó és strómanjaik ügyében már külön született ítélet. Ugyancsak az ügy vádlottja Szabó Zoltán korábbi MSZP-s országgyűlési képviselő, az ügyészség szerint neki a telefonszámláját állta a kerület, pedig erre nem volt jogalap.