Lázár: Nem lesznek előrehozott választások

Vágólapra másolva!
A Fidesz elnöksége úgy döntött, hogy ötpárti tárgyalást kezdeményez a hátralévő kétharmados törvények közül a legérzékenyebb kérdésekben; ilyen a választási eljárási törvény, illetve a pártfinanszírozás - nyilatkozta Lázár János a Népszabadságnak adott interjújában. A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt, nem biztos, hogy az oktatási államtitkárság jól mérte fel a magyar valóságot a felsőoktatási keretszámok meghatározásakor.
Vágólapra másolva!

A napilap hétfői számában megjelent interjújában Lázár János azt mondta, hogy az ötpárti tárgyalásokat a hátralévő kétharmados törvényekről júniusig megpróbálják majd lezárni. A felsőoktatási keretszámokról Lázár János közölte, azt valószínűsíti, hogy Magyarországon a társadalmi csoportok nagy része előtt bezárul a jogászképzés lehetősége, és társadalmi értelemben zárt, homogén jogász-közgazdász társadalom alakul ki. "Ami azt jelenti, hogy egy falusi szegény gyerekből lehet, hogy lesz mérnök vagy pedagógus, de jogász nem. Az is probléma, hogy ha középosztálybeli családok, amelyek fizetésre kényszerülnek, nem azt nézik, melyik magyarországi egyetemre menjen a gyerekük, hanem azt, hogy melyik külföldire. Ezzel sokat veszíthetünk".

Azzal kapcsolatban, hogy a hírek szerint a keretszámokat a miniszterelnök iránymutatása alapján határozták meg, Lázár János azt mondta: "az államtitkárság nem biztos, hogy jól mérte fel a magyar valóságot, de a kormánydöntés megszületett. A kételyeimet meg fogom osztani az államtitkár asszonnyal is, mert sok képviselőtársam hasonló aggályokat oszt."

Arra a kérdésre, hogy az európai stabilitási paktum magyar támogatása az ára, hogy az EU zöld jelzést adjon az érdemi IMF-tárgyalások elkezdésének, Lázár János úgy válaszolt: "nem tudok róla, de ha így lenne, az azt mutatná, hogy Orbán Viktor remekül tárgyalt". Bővítette az ország mozgásterét, szemben azzal a korábbi gyakorlattal, amelyet a "bólogató Lacik, Ferik, Gordonok" képviseltek. Ők maguk akartak megfelelni, maguk akartak jó fiúk lenni, odabújni egy "simogatásért" a "nagyokhoz". A politikus szerint az európai viszonyok átalakulóban vannak, a németek szava sokkal több egy szavazatnál, arra mindenki odafigyel. A német politika világossá tette, hogy számára a stabilitási paktum kardinális kérdés. Lázár János azt is közölte: "remélem, világossá tudjuk tenni a CDU és a CSU számára, Magyarország új szövetséget szeretne kötni Németországgal. El kell oszlatnunk a demokratikus félelmeket és kételyeket német barátainkban, és meg kell nyernünk őket Magyarország újjáépítésének."

Lázár János szerint az Orbán Viktor által Brüsszelben emlegetett konszolidáció időszaka az ország külső és belső helyzetének megszilárdítását jelenti. Ez olyan, mint amilyen az 1920-as években volt Bethlen István konszolidációs programja. A külső megszilárdítás azt jelenti, hogy az elmúlt időszakhoz képest kevesebb konfliktussal és több megegyezéssel járó nemzetközi szerepre törekszünk. Brüsszelben, Berlinben, Párizsban és a határon túli magyarok érdekében a szomszédainkkal - mondta a politikus az interjúban.

Arra a kérdésre, hogy előfordulhat-e, hogy Orbán Viktor új mandátumot kér a parlamenttől, Lázár János azt mondta, nem lesznek előrehozott választások, hozzátéve, hogy az IMF-tárgyalások sokkal nehezebbek lettek volna, ha a magyar kormányt nem Orbán Viktor vezeti.

Lázár János megismételte, hogy Hódmezővásárhely 23 milliárdos tartozásánál az árfolyamveszteséget a városnak az Erste Bankkal közösen kell viselnie. "Ha korábban közösen realizáltuk a nyereséget, akkor a rosszban is legyünk együtt" - magyarázta Lázár János.