Navracsics visszaszólt Kroesnak - a magyar helyzet a téma az EP-ben

Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament délután kettőkor kezdődött ülésén az új magyar alkotmányról és a sarkalatos törvényekről tárgyalnak. Neelie Kroes, az Európai Bizottság médiaügyi biztosa azt mondta, hogy az eddig megfogalmazott aggályok miatt Magyarországnak nincs vesztegetni való ideje, ezért kérjen átfogó véleményt az Európa Tanácstól. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a médiatörvényről ki fogják kérni az Európa Tanács véleményét. A biztos és a magyar miniszterelnök-helyettes között éles szóváltás alakult ki. Navracsics a közmeghallgatás után úgy fogalmazott: nem kell szívinfarktust kapni attól, ha az EP következő plenáris ülésén határozatot fogadnak el Magyarországról.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament liberális frakciójának kezdeményezésére az új magyar alkotmányhoz kapcsolódó sarkalatos törvényekről tartanak nyilvános meghallgatást Brüsszelben.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális kérdésekkel és médiaügyekkel foglalkozó biztosa súlyos aggodalmának adott hangot a magyarországi helyzet miatt. Felszólította a magyar kormányt, kérjen átfogó véleményt az Európa Tanácstól arról, hogy a magyar médiaszabályok gyakorlati alkalmazása mennyiben felel meg az alapvető értékeknek, majd alkalmazza az Európa Tanács ajánlásait. Azt várom, hogy a magyar kormány nyilvánosan vállaljon kötelezettséget az Európai Bizottság által megfogalmazott aggályokra - mondta Kroes.

Az uniós biztosnak adott válaszában Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes azt mondta, Magyarország demokratikus jogállam, ahol működik a fékek és ellensúlyok rendszere. A kifogásolt magyar törvényekről pedig kijelentette, hogy a bírák nyugdíjazásáról és az ombudsmani hivatalról szóló válaszon most dolgoznak, mindkét törvényt azzal indokolta, hogy nyugdíjreform zajlik Magyarországon.

Mivel a médiatörvényt alkotmányellenesnek nyilvánította az Alkotmánybíróság, ki kell dolgozni a jogszabály módosítását, és ha ez elkészül, elküldik az Európa Tanácsnak - jelentette ki Navracsics Tibor. A miniszterelnök-helyettes azt mondta, megvárják az Európa Tanács véleményét, és ezután lehet elfogadni a törvény. Képviselői kérdésre Navracsics kijelentette, hogy a magyar média plurális, vannak baloldali és jobboldali médiumok, amivel szerinte nincsen semmi baj.

Neelie Kroes az ülésen megkérdezte Navracsics Tibortól, hogy végrehajtja-e a kéréseit. Navracsics erre azt válaszolta, hogy figyelembe fogják venni az Európa Tanács ajánlásait. Erre Kroes asszony emelt hangon ezt mondta: "Nem azt mondtam, hogy vegye figyelembe, hanem azt, hogy hajtsa végre!" Hozzátette, hogy Navracsics mást mondott az irodájában, és mást az EP-ülésen. Navracsics erre azt válaszolta, hogy a magyar kormány végrehajtja az ajánlásokat, de a bizottság nem írhat elő olyan intézkedéseket, amelyek ellentétesek a magyar alkotmánnyal.

Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő a vitában azt hangoztatta: aligha történt még korábban olyasmi, hogy egy EU-biztos olyan európa tanácsi szöveg elfogadását akarja kierőszakolni egy uniós tagállam miniszterétől, amelyet még nem is láthatott.

Mellette Bauer Edit szlovákiai néppárti EP-képviselő úgy vélte, hogy a biztos rosszul élt a számára adott jogkörrel. Ironikusan megjegyezte, hogy ha az Európa Tanács és az annak égisze alatt működő, Velencei Bizottság nevű jogi szakértői testület összes ajánlása eleve kötelező erejűnek számít, akkor ő nyugodtan megy haza Szlovákiába, hiszen a Velencei Bizottság már a szlovák nyelvtörvényről is megfogalmazott bíráló szakvéleményt.

Navracsics Tibor szerint a kormánynak továbbra is alapvető célja, hogy a Magyarországgal kapcsolatos véleményeket tárgyszerűség jellemezze. A miniszterelnök-helyettes a közmeghallgatás után úgy nyilatkozott: a brüsszeli fórumon sikerült megerősíteni, hogy a kormány érdekelt az uniós intézményekkel való együttműködésben. Úgy vélte, a mostani vita "alapvetően pártpolitikai vonalak mentén tört szét", ahogyan az a januári plenáris EP-ülésen is tapasztalható volt.

Egy kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, "nem olyan nagy tragédia", ha az EP következő plenáris ülésén határozatot fogadnak el Magyarországról, "ettől még nem kell szívinfarktust kapni".

Éles vita a demokratikus jogokról

Az ülés második szekciójában az EU partnerintézményei szólaltak meg, köztük Dunja Mijatovic, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadság-képviselője is. Több képviselő is a szabadságjogok be nem tartásával vádolta a magyar kormányt, a néppárti képviselők viszont kettős mérce alkalmazásával vádolták meg a többieket. Többször példaként merültek fel a 2006-os budapesti tüntetések és rendőri intézkedések is.

Az EP-képviselők kritizálták a vallásszabadság korlátozását, és azt, hogy az új magyar törvények kimondják, házasságot csak férfi és nő köthet.

Kósa Ádám, a Fidesz siket EP-képviselője kifejezetten elítélte azokat a képviselőket, akik azt mondják, hogy nincs demokrácia Magyarországon. A politikus a fogyatékkal élők jogait hozta fel cáfolatként.

A jövő héten Magyarországról szavaznak

A magyarországi jogalkotási folyamattal kapcsolatos állásfoglalásról való szavazás is szerepel az Európai Parlament (EP) jövő heti strasbourgi plenáris ülésének napirendjén - döntött csütörtökön az EP házbizottsága.

A magyar néppárti EP-képviselőcsoport nyilatkozatban ítélte el, hogy a szocialista, a liberális, a zöldpárti és a kommunista frakció ragaszkodik a Magyarországot elítélő határozat megszavazásához.