Strasbourghoz fordult a szlovák állampolgárságától megfosztott asszony

Vágólapra másolva!
Az idős rimaszombati asszonyt azután fosztották meg szlovák állampolgárságától miután magyar állampolgár lett. Tamás Aladárné és 66 éves lánya  a szlovák állampolgárságuk, illetve az állandó lakcíműk visszaszerzése miatt fordult az Európai Emberi Jogi Bírósághoz.
Vágólapra másolva!

Beadvánnyal fordult a strasbourgi székhelyű Európai Emberi Jogi Bírósághoz a csaknem százéves Tamás Aladárné családja, annak megállapítását kérve, hogy az idős asszonyt, aki felvette a magyar állampolgárságot, jogtalanul fosztották meg szlovák állampolgárságától. Az idős rimaszombati asszony gyorsított eljárással kapta meg 2011 áprilisában a magyar állampolgárságot, december elején azonban a szlovák hatóságok a szlovák okmányai visszaadására szólították fel. Ez ellen ő később fellebbezett, de eredménytelenül. Hasonlóan járt a vele egy háztartásban élő 66 éves lánya is.

A szerdán postázott kérelem célja a szlovák állampolgárság, illetve Tamás Aladárné és 66 éves lánya állandó, rimaszombati lakcímének visszaszerzése, kártérítési igény bejelentése, valamint a szlovák nemzeti jogrendben található "strukturális" problémák orvoslása - mondta az MTI-nek Tamás Aladárné Magyarországon élő lánya, Tamás Judit.

Tamás beszélt arról is, hogy az édesanyjával együtt élő, őt gondozó húgának nem érvényes az egészségügyi biztosítása. Ez azután derült ki, miután Tamás Anikót január 1-én infarktussal kórházba vitték. Amikor végül hazakerült, a körzeti orvosától tudta meg, hogy nincs egészségügyi biztosítása, ezért gyógyszereit teljes áron kellett kiváltaniuk. Az egészségügyi biztosító közölte, hogy az állampolgársági esküt megelőző napon, tehát 2011. október 24-én szűnt meg a biztosítása.

A nő kiderítette, hogy abban az esetben lesz újonnan megkötött biztosítása, ha külföldiként bejelentkezik a saját tulajdonú lakásába, és így idegenként megkapja az állandó tartózkodási engedélyt öt évre. Beadta a kérvényt, és mihelyt megkapta az állandó tartózkodási engedélyt, kezdeményezte egészségügyi biztosításának folytatását, ám csak új biztosítást köthetett. A biztosítás időszakos szünetelése miatt a húga kórházi kezelésével összefüggő minden kiadást a családnak kell kifizetnie - mondta Tamás Judit.