Schmitt doktorijának visszavonását javasolja az egyetem

 A Semmelweis Egyetem doktori tanácsa javasolja Schmitt Pál doktori címének visszavonását, Schmitt Pál látogatása Egerben
Vágólapra másolva!
Schmitt Pál doktori címének visszavonását javasolja a Semmelweis Egyetem doktori tanácsa. A 22 fős testület 18 jelen lévő tagjából 16-an szavaztak a visszavonás kezdeményezése mellett csütörtök reggel. A doktori címről délután dönt az egyetem szenátusa.
Vágólapra másolva!

Schmitt Pál köztársasági elnök doktori címének visszavonását javasolja a Semmelweis Egyetem doktori tanácsa - jelentette be csütörtökön délelőtt Tulassay Tivadar, az egyetem rektora. Tulassay szerint a 22 tagú tanácsból 18 tag vett részt az ülésen, 16-an igennel szavaztak a doktori cím visszavonására, 2-en pedig nemmel. A doktori cím visszavonásáról szóló javaslatot eljuttatják az egyetemi szenátusnak, amely csütörtökön délután ülésezik az ügyben.

Ki vonhatja vissza hivatalosan?

A 2005-ös felsőoktatási törvény még hatályban lévő rendelkezése szerint a cím visszavonásának más útja is létezhet: e szerint a doktori iskolákat is felügyelő Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság indítványára az oktatásért felelős miniszternek - jelenleg Réthelyi Miklósnak - kellene bírósághoz fordulnia, kérve a cím visszavonását. Ha az egyetem nem tenne eleget a bíróság döntésének, a miniszter elvileg felfüggeszthetné az intézmény vizsgáztatási jogát, végső esetben pedig törölhetné a nyilvántartásból.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Schmitt Pál januárban Egerben

Az Akkreditációs Bizottság korábbi tagjainak megbízatása épp február 29-én szűnt meg az új felsőoktatási törvény alapján. A testületbe 19 tagot részben a miniszter, részben a Tudományos Akadémia, a Művészeti Akadémia, az egyetemeket fenntartó egyházak delegálnak.

Schmitt bírálói is ott ülnek majd a döntéshozó szenátusban

A Semmelweis Egyetem szenátusában megtalálhatjuk az államfő kisdoktori dolgozatát elbíráló testület tagjainak egy részét, így Rácz Károlyt és Tóth Miklóst. Tagja a testületnek Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora is. A szenátusban összesen 36-an vannak, tagja - a hallgatói önkormányzat és a reprezentatív szakszervezetek képviselői mellett - az lehet, aki az egyetemen közalkalmazotti jogviszony keretében oktatói, kutatói vagy egyéb munkakört tölt be. A testület ülésére meghívják az illetékes minisztérium képviselőjét, ő azonban nem szavazhat.

Az [origo] elérte a szenátus egyik tagját, Sinkó Eszter egészségügyi közgazdászt, aki közölte, hogy délután háromkor lesz a szenátus ülése, amely a Schmitt-ügytől függetlenül is meg volt hirdetve. Sinkó nem kívánt válaszolni arra a kérdésünkre, hogy miként dönt majd, ha szavazásra bocsátják a doktori cím visszavonásáról szóló javaslatot.A szenátus egy másik, névtelenséget kérő tagja azt mondta, hogy várhatóan lesz döntés a csütörtöki ülésen. Hozzátette, arra számít, hogy titkos szavazás lesz, mert személyi kérdésekben általában ez a gyakorlat.

Az [origo] többek között kereste Mandl József professzort, az Egészségügyi Tudományos Tanács titkárát, aki szintén tagja a SOTE szenátusának.A professzor titkárságán keresztül tudatta, hogy az egyetem nyilatkozatstopot rendelt el, mivel folyamatban lévő ügyről van szó.

A kormányt semmilyen szinten nem érinti a kérdés - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő az [origo] kérdésére csütörtök délelőtt.

Nem mond le

A Schmitt Pál plágiumgyanús kisdoktoriját vizsgáló, a Semmelweis Egyetem által felkért testület kedden állapította meg, hogy a doktori eljárás hiányosságokkal ugyan, de formailag megfelelt az akkor még önállóan működő Testnevelési Egyetem gyakorlatának. A testület megállapította azt is, hogy az egyetem szakmai hibát követett el, amikor a szövegazonosságokat nem tárta fel időben. A jelentést elküldték a nemzeti fejlesztési minisztériumnak, ahonnan azonban visszaküldték az egyetemre. A Hallgatói Hálózat szerdán ülősztrájkkal követelte Schmitt doktori címének visszavonását, az ügyben az MTA is megszólalt.

A köztársasági elnök szerdán azt mondta, egy pillanatig sem gondolt a lemondásra.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.