Budaházy nekiment a koronatanúnak a tárgyaláson

Vágólapra másolva!
A terrorcselekményekkel vádolt Budaházy György az ellene folyó büntetőper tárgyalásán azt kifogásolta, hogy a tanú szavahihetetlen, és bizonyos kérdésekben titoktartás köti. Budaházy szerint a tanú nem kedveli őt és a politikusok elleni, 2007 és 2009 közötti Molotov-koktélos támadásokkal vádolt Magyarok Nyilai szervezetet, ezért szeretné, ha elítélnék őket.
Vágólapra másolva!

Vádlottak faggatták a hatóságokkal együttműködő, terhelő tanút a terrorcselekmények miatt Budaházy György és társai ellen folyó büntetőperben szerdán a Fővárosi Törvényszéken. A tanú az előző tárgyaláson elmondta: önvédelmi edzésen ismerte meg S. József vádlottat, és azt színlelte, hogy támogatja nézeteit, szeretne csatlakozni elvbarátaihoz, és így a bizalmába férkőzve igyekezett minél többet megtudni tőle a Budaházy vezette Magyarok Nyilairól.

Ez a vád szerint terrorszervezet volt, amely számos Molotov-koktélos, illetve fegyveres támadást hajtott végre 2007-2009-ben az akkori szocialista-szabad demokrata kormánypártok székházai, illetve országgyűlési képviselőik és minisztereik otthonai ellen azért, hogy megfélemlítse a parlamenti többséget.

Budaházy szerint a tanú hazudik

A szerdai tárgyaláson a vádlottak a tanút kérdezve főként arra igyekeztek rávilágítani, hogy a férfi szavahihetetlen, mert elfogult, nem kedvelte a vádlottakat, és szerette volna, ha elítélik őket.

Budaházy kifogásolta, hogy bizonyos kérdésekben titoktartás köti a tanút, ami szerinte egy lezárt nyomozás után elfogadhatatlan. "Ezt az ügyet nem tudjuk kibogozni, amíg B. úr szerepe nem tisztázható" - mondta az elsőrendű vádlott. Azt is szóvá tette, hogy az ügyészség nem minden telefonlehallgatás titkosságát oldotta fel.

Budaházy felvetette: ha a tanú hazudott S. Józsefnek, akkor ez megtörténhetett fordítva is, akkor pedig semmit nem érnek férfi vallomásai. Erre a tanú azt mondta: valósnak tartotta és tartja ma is S. József akkori előadásait, főleg az után, hogy a vádlott 2009-ben a lakótelepi lakásán orosz pisztolyt és kézigránátot mutatott neki. Mire Budaházy megjegyezte, hogy a kézigránát nem volt éles, csak gyakorló. A tanú viszont azt említette meg, hogy S. József közlése szerint éppen a lakásán tárolt pisztollyal lőtt rá Hiller István szocialista oktatási miniszter otthonára.

Budaházy a tanúval vitatkozott

Budaházynak arra a kérdésére, hogy a tanú miért volt érdekelt a hatóságokkal való együttműködésben, a tanú annyit mondott: "mert nem kedveltem az ön nézeteit". Budaházy szóvá tette, hogy a tanú többször is beszéltette S. Józsefet ugyanarról, mire a tanú annyit mondott: azért, hogy meglegyenek a bizonyítékok. Budaházy szerint így dolgoznak a rendőrök, erre a tanú megjegyezte: "Talán majd felszerelek." "Ha még nem szerelt fel" - zárta a párbeszédet az elsőrendű vádlott.

A tanú beszélt arról, hogy tudomása szerint Budaházy részt vett a Kóka János volt szabad demokrata frakcióvezető háza elleni támadásban. Erről Budaházy nyomatékosan hangsúlyozta: ott sem volt.

A tárgyaláson a tanú felolvasta két, saját kezűleg írt rövid jegyzetét az S. Józseffel folytatott beszélgetésekről, mire az egyik védő szóvá tette, hogy olyan eseményeket is rögzít benne, amelyek bizonyítottan hónapokkal későbbiek, mint amikor a tanú szerint a feljegyzések készültek. Erre B. annyit mondott: három év távlatából már lehet, hogy nem emlékszik jól egyes időpontokra.

A büntetőper pénteken folytatódik. A vádlottak az eljárás során tagadták a bűnösségüket.

A Budaházy Györgyről szóló összes cikkünket itt olvashatja.