Büntetési jogköröket kap a házelnök

Vágólapra másolva!
Lesz majd háznagy és parlamenti főigazgató, létrejön az országgyűlési őrség.
Vágólapra másolva!

Fegyelmi és rendészeti jogkört kap az Országgyűlés elnöke, ha a parlament elfogadja az Országgyűlésről szóló törvénytervezetet, amelyet szerda este benyújtott a Háznak két fideszes képviselő, Lázár János és Gulyás Gergely. Ez azt jelenti, hogy az eddigi szóbeli figyelmeztetésen, illetve a szómegvonáson kívül az ülést vezető elnök kivezettetheti és akár ki is zárhatja az ülésnap hátralévő részéről azt a képviselőt, akinek felszólalását kirívóan sértőnek, magatartását súlyosan rendzavarónak találta. A tervezet indoklása szerint az elmúlt időszakban megsokasodtak az ülésteremben azok az események, amelyek indokolttá teszi a szankciókat is tartalmazó fegyelmező jog megadását.

A képviselők jogállásáról, javadalmazásáról, a nemzetiségekről és az európai döntéshozatalban való parlamenti részvételről szóló törvények, illetve a házszabály bizonyos rendelkezéseinek összevonásával születendő új törvény két új pozíciót is létrehoz: a háznagyét és a főigazgatóét. Előbbi a házelnök üléstermen kívüli helyettese lesz, aki elsősorban protokolláris kötelezettségei alól tehermentesítheti majd az elnököt. A főigazgató lesz az első számú felelőse a Ház adminisztratív működtetésének.

A Köztársasági Őrezrednek eddig a házelnök védelmét ellátó tagjaiból a tervezet szerint országgyűlési őrség alakul. A döntés célja az, hogy az Országgyűlés elnöke fellépésre utasíthassa őket, ha valaki megzavarja a parlament működését. Jelenleg ugyanis a Belügyminisztériumhoz tartozó őrezred tagjaival ezt nem teheti meg.