Nyilván nem mondhatták, hogy nem igaz a plágiumvád

Schmitt Pál, doktori, disszertáció, dolgozat,diploma, plágium
Vágólapra másolva!
A Fidesz-frakció tagjai nem nyilatkozhatnak Schmitt Pál ügyében, erre sms-ben figyelmeztették őket kedden reggel. Forrásaink szerint a Semmelweis Egyetem rektora magát a miniszterelnököt is megkereste korábban a dilemmával, hogy hogyan lehetne az egyetem hírnevét és a köztársasági elnök renoméját is megmenteni.
Vágólapra másolva!

Nyilatkozatstopot rendelt el a Fidesz frakció sajtóosztálya a kormánypárti képviselők körében Schmitt Pál plágiumügyével kapcsolatban. A kormány és a Fidesz elnökségének több, az [origo] által megkeresett tagja kapott kedd reggel olyan sms-t, amelyben a frakció vezetése arra kéri, a köztársasági elnök kisdoktori dolgozata ügyében ne nyilatkozzon a sajtónak.

Csalódottak a fideszesek

Az [origo] által megkeresett fideszes és KDNP-s képviselők - akik között Fidesz-elnökségi tag és kormánytag is volt - nevük elhallgatását kérve ugyanakkor egybehangzóan csalódottságuknak adtak hangot amiatt, hogy a plágiumügy kivizsgálására létrejött bizottság annak ellenére sem marasztalta el az államfőt, hogy jelentésében maga sem tagadta, a doktori dolgozat jelentős részét Schmitt más források teljes vagy részleges átvételével készítette el.

A megkérdezett képviselők közül ugyanakkor csak ketten mondták, hogy másra számítottak, a többiek biztosak voltak benne, hogy a bizottság valamilyen formában kimenti majd az államfőt, legalább annyira, hogy doktori címét ne vonják meg tőle, vagyis ne kelljen lemondania.

"A bizottság tagjai egyértelmű nyomás alatt voltak, nem vehették magukra annak a terhét, hogy miattuk bukjon az államfő" - mondta az [origo]-nak egy, a Semmelweis Egyetemen folyó vizsgálatra rálátó forrás, aki úgy tudja, a testület a szövegegyezések konstatálásán túl jó ideje annak "kreatív kimunkálásával" foglalkozott, hogy milyen megoldással lehetne mentesíteni a forráslopás menthetetlen vádja alól a köztársasági elnököt.

"Azt nyilvánvalóan nem mondhatták, hogy nem igaz a plágiumvád, hiszen ha egy 215 oldalas dolgozat 180 oldala nagy részben megegyezik valakinek az írásával, 30 oldal pedig másvalakiével egyezik meg, mindez ráadásul szövegszerűen is igazolható, azt nehéz tagadni"- magyarázta forrásunk, hozzátéve, információi szerint Tulassay Tivadar, az egyetem rektora magát a miniszterelnököt is megkereste korábban a dilemmával, hogy hogyan lehetne az egyetem hírnevét és a köztársasági elnök renoméját is megmenteni. (Ez utóbbit az [origo]-nak egy másik forrás is megerősítette.)

"Az államfőt meg kell védeni"

Orbán Viktor korábbi információink szerint a botrány kipattanásakor a Fidesz elnökségének több tagjával szemben azon a véleményen volt, hogy az államfőt "meg kell védeni", a pártvezetés köztársasági elnököt nem szívelő tagjai között pedig az volt a többségi álláspont, hogy bár "roppant ciki az ügy", az elnököt annak idején formálisan jelölő Fideszt meg kell óvni az államfő lemondásával járó blamázstól, és "a dolgot el kell mismásolni".

Egy a miniszterelnök és a pártvezetés több tagjának részvételével tartott február eleji informális beszélgetésen a Schmitt Pál köztársasági elnöki jelölését kezdettől erősen ellenző Kövér László a megbeszélés egyik résztvevője szerint azt mondta Orbán Viktornak, hogy "én megmondtam". Ezzel arra utalt, hogy bár 2010 nyarán a házelnök (illetve rajta kívül a Fidesz komplett elnöksége, több kormánytag és a jobboldali értelmiség számos alakja) több alkalommal figyelmeztette a kormányfőt Schmitt Pál alkalmatlanságára, a miniszterelnök a tiltakozások ellenére keresztülvitte akaratát, és államfőt csinált a Fidesz korábbi alelnökéből.

Kövér László az [origo] megkeresésére tagadta, hogy mondott volna ilyet a köztársasági elnökről, állásfoglalás helyett pedig azt közölte, meg kell várni a vizsgálat eredményét. Január végén több külföldi lap is szemlézte, illetve furcsállta a házelnök Magyar Nemzetnek adott interjúját, amelyben a politikus arra a kérdésre, hogy a plágiumügy miatt le kell-e mondania Schmitt Pálnak, azt mondta, "nem hiszi, hogy ez időszerű kérdés lenne". "A valódi kiállás egy elnök mellett másként néz ki" - jegyezte meg akkori írásában mások mellett Frank Herold, a Berliner Zeitung szerzője.

A Fidesz vezetői közül a nevét is vállalva korábban egyedül Pokorni Zoltán alelnök mondta ki, hogy Schmitt Pálnak le kellene mondania, ha a plágiumbotrány bebizonyosodik. A XII.kerület polgármesterét az említett nyilatkozatstop miatt ma hiába kerestük, hogy megerősíti-e korábbi álláspontját. Nem akart újra nyilatkozni Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkára sem, aki a Heti Válasznak adott interjújában januárban azt mondta, hogy "az embernek a saját munkáját kell beadni; minden más csalás".