Magyar Nemzet: Schmittnek államfőként annyi

Vágólapra másolva!
Rombolja a tisztességes közéletbe vetett hitet Schmitt Pál maradása a kisdoktoriját vizsgáló jelentés közreadása után - írja a Magyar Nemzet szerkesztőségi cikke. A név nélkül közölt írás szerint bár szerdán Szöulban Schmitt a maradás mellett döntött, még meggondolhatja magát.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet szerkesztőségi cikke szerint rendkívüli lehetőséget mulasztott el Schmitt Pál azzal, hogy nem mondott le a disszertációjáról szóló jelentés közreadása után, de - mint hangsúlyozzák - döntését még bármikor átgondolhatja. Nyilvánvalónak nevezik, hogy a kormány nem szólíthatja fel lemondásra a köztársasági elnököt, de úgy vélik, hogy az elnök posztján maradása a saját érdekével is ellentétes, és rombolja a tisztességes közéletbe vetett hitet.

A napilap csütörtöki számának véleményrovatában, aláírás nélkül közölt írás elismerően szól Schmitt Pál kvalitásairól. Úgy fogalmaznak: a legsikeresebb magyarok egyikeként költözött be a Sándor-palotába a parlament több mint kétharmadának támogató voksával 2010 nyarán. "Most azonban az egykori vívóklasszis elvétette a ritmust" - jegyzik meg.

Megalázó hecckampány jön

A jogi következményt nem hordozó, a doktori címtől őt meg nem fosztó vizsgálóbizottsági jelentés a méltó visszavonulás, az erkölcsi győzelem esélyét kínálta az államfőnek - hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet. A lap szerint Schmitt Pál és a vele szemben, illetve mellette felsorakozók többsége egyaránt téved, amikor úgy tesznek, mintha a jelentés tisztára mosta volna a disszertáció szerzőjét. Abból ugyanis feketén-fehéren kiolvasható, mi történt, azt mindenki meg tudja ítélni. Nem a jog, hanem az erkölcs, a szakmai tisztesség mércéjével - fogalmaznak.

Úgy vélik: az a kitétel, hogy a dolgozat formailag megfelelt az 1992-ben hatályos követelményeknek, csak a legnagyobb megaláztatástól mentette meg - egyelőre - az elnököt. Ám ami eddig történt, csak könnyed bevezetés az államfőre váró vesszőfutáshoz, méltatlan, megalázó hecckampányhoz. "Lehet persze emiatt fölhorgadni, karaktergyilkossági kísérletről beszélni: a karaktergyilkosság mára befejezett tény" - állapítja meg a cikk.

Megnyerhetetlen Schmitt harca

A lap szerint szépnek gondolható gesztus kitartani a "valóban mértéket nem ismerő, iróniának hazudott, mocskolódó bírálatok nyílzáporában". Csak éppen felesleges, ez a harc megnyerhetetlen. Az intézmény rombolása, a tisztességes közéletbe vetett hit porladása így megállíthatatlan - fogalmaznak. Felteszik a kérdést: hogyan beszéljen ezek után tisztességről, becsületről, hitelességről politikus ebben az országban, és hogyan lehetne azt állítani, hogy ez most már nem az a bizonyos következmények nélküli ország.

A Magyar Nemzet végül emlékeztet arra, hogy állásfoglalásukat azzal kezdték, hogy Schmitt Pál "elmulasztotta a nagy lehetőséget". Ehhez azonban azt is hozzáteszik, hogy döntését az elnök még bármikor átgondolhatja. "Minél később teszi, annál rosszabb lesz. Neki és nekünk" - zárul a lap szerkesztőségi cikke.