Menekültstátuszt kért Kanadában Kertész Ákos

Kertész Ákos író kezet fog Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, miután átvette a Kossuth-díjat Sólyom László köztársasági elnöktől 2008.03.15-én
Vágólapra másolva!
Kanadába emigrált február 29-én és menekültstátuszt kért Kertész Ákos író, aki úgy látja, "politikai hecckampány indult ellene" Magyarországon. Kertész Ákos tavaly az Amerikai Népszavában azt írta, hogy "a magyar genetikusan alattvaló". Ezt később helyreigazította, de a fővárosi közgyűlés visszavonta díszpolgári címét. Az író szerint "a jelenlegi kurzus miatt" távozott Magyarországról.
Vágólapra másolva!

Kertész Ákos író február 29-én Kanadába távozott, és ott menekültstátuszt kért - derül ki a Kossuth-díjas író sajtóirodájának közleményéből. A nyolcvanéves író azt írja: az Amerikai Népszavában megjelent cikkét követően politikai hecckampány indult ellene, "nemcsak a fővárosi közgyűlésben, ahol megvonták díszpolgári címét, de kormányzati szinten és a parlamentben is".

Kertész Ákos tavaly augusztus 29-én megjelent nyílt levélében egyebek között így fogalmazott: "a magyar genetikusan alattvaló". E kijelentését később helyreigazította. Írása téma lett a parlamentben is, ahol a kormány nevében egy interpellációra válaszolva szeptember 13-án Halász János államtitkár jelezte, hogy Kertész Ákosnak bocsánatot kell kérnie kijelentéséért. Az államtitkár egyben hozzátette: ha ez nem történik meg, az író "a kormány szemében méltatlanná válik a Kossuth-díjra".

A fővárosi közgyűlés szeptemberben visszavonta az író díszpolgári címét. Németh Zoltán, az indítványt benyújtó Fidesz-KDNP-frakció vezetője a döntést azzal indokolta: "Kertész Ákos nem méltó arra, hogy továbbra is a főváros díszpolgára maradjon, érdemtelenné és méltatlanná vált azon magyargyalázó kijelentései után, amelyeket az Amerikai Népszavában megjelentetett."

Kertész Ákos most azt írja: a kormánypárti sajtó "hajtóvadászatot indított" ellene, és "nyíltan uszította a szélsőségeseket", emiatt állítása szerint "állandó fizikai zaklatásnak, fenyegetettségnek volt kitéve, tettleg is inzultálták, az utcán megtámadták, életét veszélyben érezte". Kertész Ákos a közleményében nem részletezi, hogy mit nevez hajtóvadászatnak, illetve kik zaklatták és fenyegették.

"Nagyon nehezen jutottam erre az elhatározásra, mert számomra a magyar nyelv jelenti az életet. Magyarország a szülőföldem, az otthonom. Ezt a fájdalmas döntést nem Magyarország és a magyar nép ellen hoztam, amellyel mindig sorsközösségben éltem, hanem erre a lépésre a jelenlegi kurzus miatt kényszerültem" - írta közleményében Kertész Ákos, aki hozzátette: "remélem, hogy egy demokratikus és toleráns, emberséges Magyarországra egyszer még visszatérhetek".