Gyurcsány feljelentést tesz szakdolgozatának eltűnése miatt

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, akit a HírTv riportjában azzal vádolt, hogy szakdolgozatának minden pontja egyezik volt sógorának dolgozatával, visszatámadott és lopás miatt feljelentést tett szakdolgozatának eltűnése miatt.
Vágólapra másolva!

Lopás miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz Gyurcsány Ferenc, amiért eltűnt 1984-ben írt szakdolgozata a Pécsi Tudományegyetemről (PTE). A volt miniszterelnök szerint ellenfelei el akarják távolítani a politikából, ezért vádolják plágiummal.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke hétfői Facebook-bejegyzésében mocskos játéknak minősítette, hogy a HírTv riportfilmje szerint főiskolai szakdolgozatának minden pontja megegyezik azzal, ami egykori sógorának azonos című, de négy évvel korábban írt értekezésében olvasható. A csatorna ezt a Gyurcsány-dolgozat bírálatára alapozva közölte.

A politikus a közösségi oldalon az ügyet azzal hozta összefüggésbe, hogy ellenfelei szerinte csaknem tíz éve el akarják távolítani a politikából, pontosabban "politikailag meg akarnak ölni". Eddig nem sikerült, most sem fog sikerülni. Igazam van, és meg fogok érte harcolni" - fogalmazott.
Szakdolgozatának eltűnésével kapcsolatban azt a kérdést tette fel, lehetséges-e, hogy vádlói így akarják megnehezíteni, ellehetetleníteni, hogy megvédje magát. Szerinte erre az ügyészségnek kell választ adni, ezért lopás miatt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen.

A HírTV még pénteken Célpont című műsorában készített riportot arról, hogy négy évvel Gyurcsány Ferenc előtt majdani sógora, Rozs Szabolcs a volt miniszterelnökével megegyező címen adott le szakdolgozatot a pécsi tanárképző főiskolán.

Gyurcsány Ferenc a HírTV-nek először azt mondta, nem tudott arról, hogy előtte más is leadott volna hasonló témájú dolgozatot a főiskolán. Miután azonban közölték vele, hogy sógora is ugyanolyan címmel adta le szakdolgozatát nála négy évvel korábban, úgy reagált, hogy akkor feltehetően ő is olvashatta azt. Mára egyik dolgozat sincs meg.

Gyurcsány előbb technika és biológia szakos tanárként szerzett diplomát, majd közgazdászként végzett. 1990-ben írt közgazdász-szakdolgozata sincs meg. Azt a Janus Pannonius Tudományegyetem szerint 1996-ban leselejtezték, mivel a bírálók külön javaslata hiányában öt év után ez volt a szokás.