Csak hétfőn este lesz hivatalos Áder államfőjelöltsége

Vágólapra másolva!
Bár informálisan már több mint egy hete eldőlt, hogy Áder János lesz a következő köztársasági elnök, hivatalosan csak hétfőn este javasolja a Fidesz EP-képviselőjét Orbán Viktor a Fidesz-frakciónak a posztra. A választás egy héttel később lesz, mert Áder csomagol és stábot toboroz.
Vágólapra másolva!

Bár hétfő délelőtt is tartanak frakcióülést a kormánypártok, Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök csak az esti, rendkívüli ülésén jelenti be hivatalosan, hogy kit javasol a Schmitt Pál lemondása miatt megüresedett köztársasági elnöki posztra. Kiszivárgott hírek szerint Áder János, a Fidesz európai parlamenti képviselője lesz a kormánypártok jelöltje, a választást pedig április 23.-ai héten bonyolíthatják le.

A Fidesz elnöksége a péntek délutáni ülésen határozott arról, hogy a párt korábbi alelnökét és frakcióvezetőjét jelölik államfőnek, a döntés informálisan azonban már a múlt hét végén megszületett, és úgy tudjuk, addigra Áder is igent mondott a felkérésre. A bejelentés és a választás elhalasztását az [origo] információi szerint maga Áder kérte, arra hivatkozva, hogy "legyen ideje elrendezni a dolgait Brüsszelben", illetve csapatot tudjon toborozni magának.

Ahogyan korábban már megírtuk, Schmitt Pál lemondása után a miniszterelnök eredetileg Kövér László házelnököt javasolta köztársasági elnöknek. Ő azonban Ádert ajánlotta maga helyett, és az elnökségi tagok többsége is azon az állásponton volt, hogy a 2009-ben Brüsszelbe távozott politikus alkatilag is jobb választás lenne. Ráadásul többük szerint Kövért is hiba volna eltávolítani a Fidesz választmányának éléről, a párt vezetéséből és a házelnöki posztról.

Az [origo] információi szerint a kormánypárti képviselők már kedd délután olyan tartalmú sms-t kaptak a frakcióvezetőtől, hogy a következő két hétben legyenek bármikor bevethetők és ne csak a 16-i, hanem a rá következő hétre se tervezzenek külföldi utazást. Ezt akkor több megkérdezett is furcsállta, mert a Fidesz elnökségének néhány tagja Schmitt lemondása után is a mielőbbi államfőválasztást sürgette, ezért biztosak voltak benne, hogy a jelölés után azonnal megválasztják az új köztársasági elnököt.

Köztársasági elnököt az alaptörvény szerint az országgyűlési képviselők egyötöde, legalább 78 képviselő jelölhet. Ez azt jelenti, hogy csak a kormánypártok képesek jelöltet állítani, egyik ellenzéki frakcióknak sincs elegendő tagja, közös jelöltben pedig nem tudnak megegyezni. A kormánypárti képviselők valószínűleg a hétfő esti frakcióülésen írják alá a jelölést, és juttatják el Lezsák Sándornak, az Országgyűlés elnöki teendőit ellátó alelnöknek.

Az államfő választása két fordulóban zajlik, de a másodikra nem lesz szükség, hiszen Áder már az első körben megkaphatja a szavazatok kétharmadát. Az új köztársasági elnök az alaptörvény szerint a megválasztását követő nyolcadik napon, vagyis előre láthatóan május 1-jén lép hivatalba, megbízatása öt évre szól.