Gyurcsányt és Medgyessyt sem kímélte a bíróságon Keller László

Vágólapra másolva!
A korrupció elleni elkötelezett harcával magyarázta pénteken a bíróságon Keller László volt MSZP-s államtitkár, hogy adatokat gyűjtött vidéki vadászatokról. Kellert hivatali visszaéléssel vádolja az ügyészség. A volt államtitkár pénteki vallomásában Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc volt kormányfőket sem kímélte: szerinte ahelyett, hogy mellé álltak volna a korrupció elleni harcban, a könnyebb utat választották, és a "szőnyeg alá söpörték" az általuk is ismert problémát.
Vágólapra másolva!

Pénteken megkezdődött a hivatali visszaéléssel vádolt Keller László volt közpénzügyi államtitkár büntetőpere. Az egykori MSZP-s politikus fekete öltönyben, ügyvédje nélkül, egymagában várakozott a tárgyalóterem előtt, a sajtó munkatársainak mosolyogva köszönt, letörtség vagy izgalom nem látszott rajta. Az ellen sem volt kifogása, hogy képet és felvételt készítsenek róla, de magánéletére vonatkozó kérdésekre, például arra, hogy jelenleg mivel foglalkozik, vagy hogy hívják a feleségét, nem akart beszélni a bíróság előtt.

Az ügyészség már 2004-ben kezdeményezte Keller László mentelmi jogának felfüggesztését, azonban az Országgyűlés akkor ezt nem szavazta meg, így az eljárás vele szemben csak azután folytatódhatott, hogy 2010-ben megszűnt a mentelmi joga. A mostanra kiemeltté minősített ügyben tavaly májusban emeltek vádat. A vád szerint 2004 tavaszán Keller László jogellenesen gyűjtött adatokat a 2001-től Somogy megyében tartott vadászatokról a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól, a Somogy Megyei Földművelésügyi Hivataltól, a Honvédelmi Minisztériumtól, az ÁPV Rt.-től, illetőleg a vadászati területeket üzemeltető gazdasági társaságoktól is.

A vád szerint a megkeresések nem tartalmazták sem az adatkérés célját, sem erre vonatkozóan jogszabályi felhívást. Keller a Miniszterelnöki Hivatalon belül az általa felügyelt közpénzügyekben egyszemélyi vezetőként funkcionált, ő adott utasításokat, egyedül ő hozhatott döntéseket - mondta beszédében az ügyész. A volt államtitkárnak egyik somogyi képviselőtársa említette meg, hogy a térségben engedély nélküli vadászatokat tartanak, a vád szerint Keller ez után kezdett vadásznaplókat és trófeabírálati naplókat bekérni három, akkor száz százalékban állami tulajdonban levő cégtől. A begyűjtött dokumentumokat saját páncélszekrényébe zárta. 2004-ben több újságban is megjelentek olyan cikkek, amelyek arról szóltak, hogy melyik ismert ember hol és kikkel vadászott. Az ügyész szerint az ezek alapjául szolgáló információk Kellertől kerültek ki.

Az ügyben 2004 májusában kezdett vizsgálódni Péterfalvy Attila adatvédelmi biztos, aki többek között azt kérdezte a Keller vezette államtitkárságtól, hogy mi célból kérték be a szóban forgó naplókat és adatokat. A képviselő válasza nem győzte meg a biztost, ezért felszólította Kellert, hogy semmisítse meg a birtokába került dokumentumokat, mert azok alkalmasak a személyes adatokkal való visszaélésre. Keller ennek nem tett eleget, mondván az abban foglaltakra a visszaélések feltárása miatt tartottak igényt, a közt szolgálták az iratok tanulmányozásával. Az ügyész szerint az adatokat az érintettek hozzájárulása nélkül kérték be, a vizsgálatok jogtalanok voltak, amelyeket hatáskörüket túllépve, politikai célokra akartak felhasználni.

"Nem érzem magam bűnösnek" - kezdte közel egyórás vallomását a volt államtitkár. "Sem államtitkárként, sem országgyűlési képviselőként nem éltem vissza a rám ruházott hatalommal. A célom mindössze annyi volt, hogy derüljön fény arra, mekkora kár érte a közvagyont az ingyenes vadászatok miatt" - mondta Keller, aki szerint egyértelmű, hogy az ügyészség a közvélemény előtt bűncselekmény elkövetőjeként akarja feltüntetni, holott ő csupán jót akart. "Rossz embereket üldöznek" - fogalmazott, majd hozzátette, hogy az ügyészség nem válogatott az eszközökben vele szemben.

Fotó: Mudra László [origo]
Keller szerint az ügyészség nem válogatott az eszközökben vele szemben

Keller emlékeztette a bíróságot, hogy 2002-ben az akkori kormány megfogalmazott egy célt, amely szerint biztosítani kell a közpénzek hatékony, átlátható felhasználását. "Feladatom volt, hogy kövessem a közpénzek útját, és elősegítsem a közélet tisztaságát" - fogalmazott. "Én a kötelezettségemet teljesítettem az adatok bekérésével, nem pedig azt szegtem. Nem hogy jogtalan hátrányt, de még csak hátrányt sem okoztam". A volt MSZP-s képviselő vallomásához két levelet is csatolt, melyeket annak idején Medgyessy Péter miniszterelnöknek írt. Az egyikben annak fontosságára hívta fel az akkori kormányfő figyelmét, hogy mindenképpen közbeszerzéssel döntsenek az épülő autópályák ügyében, a másikban pedig a Magyarországon eluralkodó korrupciós állapotok miatti aggodalmát fejtette ki. Keller szerint ezek is azt támasztják alá, hogy ő a visszaélések ellen akart harcolni, nem pedig politikai vagy egyéb haszonszerzés motiválta a vád tárgyát képező cselekedeteit.

"Nem sokkal a két levél megírása után robbant ki a szabolcsi vadászatok ügye, ami mindenkit megbotránkoztatott. Életszerű azt gondolni, hogy ezek után én pont egy ilyen jellegű ügyből akarok hasznot húzni?" - kérdezte az ügyészt Keller, aki a két volt kormányfőt sem kímélte beszédében: emlékeztetett rá, hogy nyolc éve kezdett foglalkozni a somogyi vadászati ügyekkel, amelyekről tudott Medgyessy, majd az őt váltó Gyurcsány is. "Nem álltak mellém, a kényelmesebb utat választották, és inkább a szőnyeg alá söpörték a problémát" - fogalmazott. Vallomását különböző idézetekkel egészítette ki, hitvallását például Gellért Ádám jogásztól idézte, és azt is megemlítette, hogy szerinte "erkölcsi megújulás nélkül nincs felemelkedés a magyarság számára".

Az egyórás vallomás után rövid szünetet tartott a bíróság, majd az ügyész kérdezte ki Kellert. A következő tárgyalási napon tanúkat hallgatnak majd meg.